Selasa, 17 Disember 2013

Ingin tahu kenapa suplemen yang anda ambil tidak berkesan??


Assalamualaikum & Selamat Pagi semua...

hari ni nak share info untuk kebaikan & pengetahuan kita..

"ambil supplement kurus..orang tu makan ok jer turun berat..saya makan makin naik plak..."
"kate supplement ni bole tingkatkan selera anak..tapi same jer anak saya tak de perubahan pun.."

kerap kali di ajukan pertanyaan sebegini...jangan salahkan supplement yang anda ambil jika anda sendiri tidak disiplin, tidak konsisten, tak kawal pemakanan dll..
Hari ni nak share kenapa sesetengah supplement yang kita ambil tidak berkesan.. 

✿Kurang minum air kosong✿
 >> tubuh kita memerlukan air yang mencukupi untuk membolehkan proses penyerapan suplemen secara berkesan. Ramai yang mengalami masalah untuk minum air kosong lebih-lebih lagi dengan kekangan kerja dan ramai yang lebih suka minum air manis. Air manis boleh meningkatkan kepekatan darah serta menyebabkan kegemukan. 

✿Konsisten ✿
>> ramai yang nak dapatkan kesan dengan cepat tapi tidak mengambil vitamin dengan konsisten. Sekejap makan, sekejap tak. Tubuh memerlukan sekurang-kurangnya 90-120 hari untuk mendapatkan kesan yang terbaik. Kesan vitamin terhadap seseorang juga berbeza, ada yang cepat dapat melihat kesan tetapi ada yang lambat. Jadi bersabarlah dan pastikan anda konsisten dalam pengambilan vitamin.

✿Elak makan vitamin sekaligus
 >>apabila kita makan semua vitamin secara sekaligus, ini meningkatkan kepekatan darah kita hanya pada masa-masa tertentu. Ramai yang suka amalkan ini apabila waktu hendak tidur sedangkan pada masa selepas itu kita akan kurang minum air. Maka cuba agih-agihkan pengambilan vitamin anda mengikut kesesuaian dan keperluan anda agar kepekatan darah tidak meningkat secara mendadak pada satu satu masa. Ini juga membantu agar buah pinggang tidak terlalu dibebani pada satu satu masa tertentu sahaja. 

✿Elak ambil vitamin bersama ubat
 >> sekiranya anda dalam pemantauan doktor atas masalah kesihatan, elakkan mengambil ubat secara serentak dengan pengambilan vitamin kerana ini hanya akan menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik. Cuba sediakan jadual, sekiranya selepas makan pagi anda mengambil ubat doktor maka anda boleh amalkan vitamin pada waktu tengahari atau malam. Namun sekiranya anda perlu makan ubat secara berturutan, pagi dan petang, maka amalkan vitamin selepas 1-2 jam selepas pengambilan ubat doktor. 

✿Elak ambil kafien 
>>tahukah anda pengambilan kafien boleh merosakkan vitamin yang sedia ada dalam badan? Maka pengambilan minum yang berkafien yang tinggi secara berterusan boleh membazirkan vitamin yang kita amalkan selama ini. Maka kita tidak akan mendapat kesan seperti yang diharapkan sama sekali disebabkan vitamin rosak disebabkan pengambilan kafien secara berterusan.

✿Pantang larang makan vitamin
>> tahukah anda multivitamin@vitalea tidak boleh diambil bersama air susu? Ini kerana ia akan mengganggu penyerapan zat besi itu sendiri. Vitamin E dan GLA pula tidak boleh diambil bersama alfafa kerana alfafa boleh mengganggu penyerapan vitamin E oleh tubuh badan manusia.





Nak Tahu pasal shaklee???Apa lagi jom calling2 
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com
 ✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 

Isnin, 16 Disember 2013

Assalamualaikum & selamat pagi semua....
Nak share simple jer ari ni :)

Memang biasa la kan preggy women akan sakit2 badan, belakang sebab nak support perut yang semakin membesar..
apa yang saya amalkan untuk mengatasi hal ini???
tentunya Shaklee Ostematrix bukan sekadar kalsium..

Ostematrix-Membantu Mengurangkan Risiko Osteoporosis
********************************************
Kalsium dan Vitamin D yang mencukupi sepanjang hayat yang merupakan sebahagian daripada diet yang seimbang berupaya mengurangkan risiko osteoporosis. Sebagai tambahan bagi membina tulang dan gigi yang kuat, nutrisi yang terdapat di dalam OsteMatrix berupaya:
*Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
*Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf
*Menolong mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah meradang dan kemurungan.

Sebiji Shaklee OsteMatrix Membekalkan:

1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium





Ia berkesan dengan saya...mengatasi masalah sakit-sakit belakang & cramp...Jom la cube..
Sepanjang tempuh hamil ni saya akan share..apa sahaja masalah saya ketika hamil & bagaimana saya atasinya dengan shaklee...

Sehingga bertemu lagi di post yang akan datang :)


Apa lagi jom calling2
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/
 ⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 

Rabu, 11 Disember 2013

Menempuh awal kehamilan dengan shaklee


Assalamualaikum semua...
lame tak update blog ni kerana kekangan masa..
Hari ni nak share experience sendiri..
Alhamdulillah...sejak amalkan shaklee memang tenaga keep high level..sampai terlebih-lebih subur haha
Kini dah sah mengandung 17 weeks..


Recently saja la nak buat experiment sendiri..
memang saya amalkan B-Complex & Ostematrix sahaja tanpa vitalea & vitamin C untuk awal kehamilan ni..
masa check (baru 2x jer g klinik gomen) nurse puji, "o..ade alah ke..hb ok,gule ok..macam tak de alah je"
ape lagi...kembang semangkuk ler..dalam hati "sbb makan shaklee le tuh"
so sebelum check up seterusnya..saja menggatal nak buat experiment.. saya stop makan B-Complex tu
wah...akibat nye kene bebel dengan nurse..
"HB da turun dah ni..xmakan ubat saya bagi la tu..makan ubat..bahaya tau HB turun"
adoiyai...panas je telinge :)
So memang terbukti la eh.. B Complex shaklee juga membantu ketika kehamilan ni.. Sejak kenal shaklee, dah jarang makan ubat hospital or klinik...inginkan kesihatan secara semulajadi :)



Apa lagi jom calling2
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 
 Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini