Rabu, 8 Januari 2014

Diari Kehamilan : HB Rendah?????

Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah...sekarang dah masuk minggu ke 21 kandungaku...Masa awal-awal check up dulu siap nurse puji hb ok, berat ok, kaki tak bengkak...bangge la..sebab konsisten amik set kehamilan shaklee :)

Tapi recently, sebab terlalu sibuk dengan tugas, ade masa-masa terskip makan vitalea..hah..ape kesan nyer?? dengan kesibukan harian & diet seharian tak menentu, semalam check up nurse dah mula bagi warning...HB awak dah turun dah ni...berat naik banyak sgt...adoiii....

Ape penting nya kita jage paras HB semasa hamil ni???meh saya kongsi sikit...

HB rendah atau juga dikenali sebagai anemia adalah apabila kadar hemoglobin (hb) yang merupakan salah satu komponen darah kurang daripada normal. Ia bukan darah rendah tau...jangan salah faham ye...


Kesan pada perkembangan bayi dalam kandungan ;

Kandungan kurang dari 5 bln (<20 minggu)
Pada masa ini bayi sedang melalui proses organogenesis i.e pembentukan organ2 seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak, dan anggota2 lain. Jika darah kurang pekat (<11g/dl), jika jantung tidak terbentuk dgn sempurna, bayi akan gugur. Jika jantung dpt dibentuk tetapi darah terlampau cair bayi mungkin hidup tetapi cacat(eg. tiada kaki & tangan dgn sempurna). Jika bayi sempurna sifat tetapi darah cair akan melambatkan pembentukan otak bayi, mungkin bayi akan selamat di lahirkan tetapi kurang pandai.

Kandungan 5 bulan ke 7 bulan (20-28minggu)
Ketika ini bayi kita telah sempurna pembentukan sifat dan anggota badan tetapi jika Hb terlalu kurang bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya bayi boleh mati dalam kandungan.

Kandungan 7 bulan ke atas(28-40 minggu)
Sifat bayi telah sempurna dlm usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung pada kepekatan darah (Hb). Jika Hb terlalu cair/rendah (<9g/dl), jantung tidak kuat dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan. jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain dapat sedikit, bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.

Itu semua masalah untuk bayi...bagaimana pula kesannya pada ibu??

Jika Hb kurang, ibu akan cepat berasa letih, kadang2 akan mengalami sesak nafas, pening2 dan rasa nak pitam, jantung bergerak laju atau rasa berdebar2 (palpitation)

Jika semasa mengandung atau semasa bersalin ada kehilangan darah, darah akan bertambah cair dan ini boleh membawa kepada kerosakan jantung, paru2, buah pinggang dan boleh membawa maut.


Jadi jangan main-main kalau HB rendah ketika mengandung. sebab tu doktor suh  pi klinik 2 minggu sekali nak monitor bagi HB jangan rendah. InsyaAllah, setiap sakit ada ubatnya. Jadi, mari mencegah daripada mengubati.

Apa lagi...jom la amalkan set kehamilan shaklee secara konsisten...jangan skip2 dah untuk kebaikan ibu & anak...so start malam tadi dah siap2 pasang reminder d hp untuk ingat waktu makan vitalea :)

Nantikan keputusan nya lagi dua minggu ye! wah...experiment atas diri sindiri u'olls...





Apa lagi jom calling2 
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
: mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108