Khamis, 13 Februari 2014

Tips Kehamilan : Menangani Loya di awal Kehamilan

Assalamualaikum semua...

Terpanggil untuk menulis tentang topik ni sebab my sis teruk sangat alahan di awal kehamilan..sampai kene masuk drip hampir setiap hari..Kesian je tengok..
tapi itulah cabaran ibu mengandung..apa-apa pun kene tabah menghadapi nya...


Kalau kita google, macam2 petua dan cara yang boleh kita cuba utk hilangkan mual dan loya. Tapi taktau yang mana satu berkesan? Ada yang dah cuba semuanya tapi sama juga masih loya, masih lagi muntah2 sampai badan rasa tak bermaya.

Antara petua yang kita boleh dapat dr Mr. Google adalah :
*amalkan makan madu, kurma, asam, mangga
*selalu minum air halia, 100plus, jus lemon, air masak
*kerap makan walaupun tak lapar
*elakkan dari menghidu bau-bauan yg kurang enak
*berhenti pikir "rasa nak muntah"
*banyakkan berehat dan tenangkan fikiran



Sebenarnya kenapa rasa loya?
Sebenarnya, rasa loya/mual/mabuk adalah petanda baik bahawa paras hormon kehamilan kita adalah tinggi. Ia keluar dlm kuantiti yg banyak sehingga plasenta kita mengambil alih kerja untuk mengekal dan menyuburkan baby dalam kandungan.

Berapa lama rasa loya ni baru hilang?
Tak lama.....bila dah masuk 14weeks preggy insyaAllah kita dah sihat berseri-seri seperti ibu hamil yang lain. Masa ni excited tak sabar nak tunggu baby tendang2 :)

Boleh jejaskan pembesaran baby
 Tak jejas...dengan syarat makanan dan minuman kita cukup untuk baby   tak ?Tapi kalau kandungan (bank perut kita) kosong dan tak cukup, itu yg menyebabkan pertumbuhan otot dan saraf baby mungkin terganggu. Jangan lupa makan folic asid ye!

Cara nak atasi ?
Boleh cuba try test petua dan cara yg ada dalam mr.google, kalau tak berkesan juga...boleh cuba supplemen semulajadi Shaklee kerana ia dah berjaya bantu ramai ibu hamil yang terpaksa melalui morning-sickness/sympthom loya ni.




Secara logik nya, bila kita disahkan mengandung, keperluan nutrisi kita bertambah. Adakah kita kena makan banyak? Makan banyak itu mungkin betul, tapi bukan bermakna makan nasi bertambah 3 pinggan. Kita kena faham beza antara keperluan badan dengan keperluan perut. Perut kenyang sukahati tapi badan perlukan nutrisi. Untuk siapa? untuk kita dan baby. Nutrisi yang lengkap amat penting untuk tenaga si ibu, pertumbuhan & perkembangan bayi - fizikal, & otak.

Jadi pastikan, anda makan nutrisi lengkap bukan nya makan kuantiti yang banyak!

Apa lagi jom calling2
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/
 ⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com
 ✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108
  Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini

Rabu, 5 Februari 2014

Diari Kehamilan: Update tentang HB Rendah

Assalamualaikum...

Sorry u'olls...lambat updates tentang HB low tu.. :) 
Kan dah janji nak buat experiement atas diri sendiri tentang keberhasilan vitalea shaklee (set hamil shaklee am nye)..so jom bace perkembangan nye yer...


Experiment yang saya buat adalah seperti dalam gambar kat atas tu...

  • HB mula turun pada penghujung Disember 2013 yang lalu. Nurse kat KK bagi zincofer & Iron utk stabilkan. Sebab sebelum ni mmg cantik..13.2 .. so kene datang check in 2 weeks.
  • So, start la ambil zincofer & iron tablet..skip makan vitalea (takut overdose iron), tapi still ambil B Complex & Ostematrix shaklee. Lepas 2 minggu, check up tp xde perubahan still 10.8 gak..dah la xstabil..kepale pening2 pulak lepas makan zincofer & iron tablet tu...so kene datang check in 2 weeks
  • Tak bole jadi...start tggl kan zincofer & iron tablet, maintain makan vitalea..
  • Lepas 2 minggu, check up lagi...( jemu weh asik dtg check up jer..dah la tggu lame), tapi...happy la..sbb HB dah naik normal balik lepas makan vitalea..so dengan bangga cakap dekat nurse..sy xamik zincofer & iron tablet dah..saya amik shaklee..Nurse pun cakap wah..mmg ramai amik shaklee skang...tgh hot ye shaklee ni..
  • Jadi, kesimpulan nye, Vitalea mmg membantu bagi masalah HB low di kalangan ibu hamil..Kalo tak percaya..cuba lah sendiri :)



Apa lagi jom calling2 
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
: mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 
  Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? 
 Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini