Jumaat, 24 Mac 2017

Cabaran mak-mak yang ada anak kecik berderet

Assalamualaikum Semua...

Ramai kawan-kawan tanya, bagaimana keadaan dirumah dengan anak-anak kecik (macam saya empat orang yang bole dikatakan berderet gak la)..

Memang mencabar mempunyai anak-anak kecik yang rapat-rapat, tapi sebenarnya sangat meriah dengan riuh rendah suara bergaduh, menangis, gelak ketawa
( which kita sebagai ibu bapa pasti akan merindui saat-saat itu nanti).

Secara jujurnya, memang karam. Kemas ruang tamu, dining area bersepah. kemas dapur ruang tamu bersepah..Tapi from time to time, improved. 

Everyday is new learning day..just follow the flow..
ikut rentak anak sambil ajar lah mereka secara perlahan..

Ada yang kata, anak-anak saya baik boleh dengar kata, boleh disuruh-suruh. Alhamdulillah. Tapi, alhamdulillah anak-anak berkelakuan baik dihadapan orang.

Cara saya, 
Pertama, jangan pernah beza-bezakan anak-anak. Jangan sebab kan si adik yang paling kecik, jadi dia terlepas hukuman.. bila hukum anak kerana kesalahan yang sama, hukum lah secara sama rata. This can make them think, they will get equal punishment on their mistake. (cewah akak speaking london pulak)
Kedua, Puji setiap perbuatan baik yang mereka lakukan. Semua orang suka sangat dengar pujian. Tipulah kalo ada orang yang tak suka kena puji. Jadi, puji lah anak anda selalu walaupun cuma perkara kecik yang dia lakukan.. contoh, masa dinner, dia makan nasi habis..walhal adik beradik yang lain tak habis makan..so boleh lah puji " bagus adik, pandai makan nasi sampai habis kan". Mesti si anak akan tersengih-sengih tersipu malu mendengar pujian tu...

Ketiga, Berterima kasih di atas pemberian yang dihulur. Berterima kasih ni adalah basic yang kita perlu ajar anak-anak kita supaya mereka tahu menghargai sesuatu. Tak susah pun, sebagai contoh, terima kasih sebab tolong jaga adik, terima kasih sebab jadi budak baik sepanjang hari...macam-macam lagi lah..

Sesetengah ibu bapa, malu untuk berterima kasih pada anak. Kalo ibubapa sendiri tak mulakan, bagaimana anak-anak akan ikut. ye tak?

You'll be surprise, si anak akan berterima kasih juga pada kita sebab dah terbiasa dengar kita berterima kasih pada mereka. Pernah sekali, selepas buatkan susu untuk si kecik yang baru nak injak ke-2 tahun, dia dengan pelat nya kata.."sama-sama". So faham la, sebenarnya die nak ucap terima kasih..cuma masih kecik tak tahu apa yang ingin dikatakan...



Yes, sometime memang kita tidak tertahan rase marah dengan tingkah laku mereka. Sekali sekala marah it's ok. Some oversea parent menggunakan pendekatan denda bagi anak-anak yang buat salah. 

Adakala nya cara ini berkesan. 

Ada satu hari, saya denda anak yang buat salah dengan kurung di bilik gelap. It's works. Mereka behave untuk beberapa minggu.  Lumrah si kecil yang memang tengah lasak. Don't expect they will behave all the time after one punishment ya.

Ada yang mengatakan, anak yang lasak itu adalah anak yang pintar dan creative! So let it be... Sel-sel otak sedang berhubung..biarlah mereka menerokai dunia mereka sendiri...

So kalo nak marah..ketap jer bibir tu supaya tak terkeluar perkataan-perkataan yang tidak sepatutnya..hehe

So, cukup lah sampai di sini..
sehingga berjumpa jagi :)