Memaparkan catatan dengan label 2017. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label 2017. Papar semua catatan

Rabu, 5 Julai 2017

Panduan kesihatan Mudah dari shaklee

Tak ramai yang aware, shaklee telah rebranding baru-baru ini dengan pelancaran "home office" baru yang bertempat di Sunway GEO City dan berkonsepkan retail shop yang lebih user-friendly dan convenient. 



Antara yang menariknya, shaklee juga memperkenalkan produk guide untuk memudahkan para penggunanya memilih produk yang sesuai dengan masalah kesihatan yang berkaitan. 

Di sini saya kongsi sedikit snapshot panduan ringkas terbaru yang shaklee kongsi untuk maanfaat semua...



Di posting akan datang, saya akan terangkan kelebihan setiap set ya!

Jangan lupa klik follow untuk mengetahui info-info terbaru dari saya..
Sehingga berjumpa lagi...


Rabu, 19 April 2017

Pengedar Sah Shaklee Kelana Jaya, Pantai Dalam, Kerinchi, Bangi atau Kajang

Anda berada di kawasan sekitar Kelana Jaya, Pantai Dalam, Kerinchi, Bangi atau Kajang?

Nak beli produk Shaklee dengan segera?

Nak bayar guna CASH dan Penghantaran PERCUMA?
Saya Jumirah Muen adalah Pengedar Sah Shaklee  sejak tahun 2011. Saya menyediakan perkhidmatan penghantaran secara Percuma di kawasan yang di nyatakan diatas...

Macam mana Saya boleh cover kawasan-kawasan di atas untuk COD?

Macam ini ceritanya hehe...Saya tinggal di Taman Sekamat.. Jadi Kawasan berhampiran seperti Taman Mesra, Taman Kasih, Sg Jelok, Saujana Impian, Tesco Kajang, Balakong, AEON Jusco Cheras Selatan memang kawasan COD yang selalu saya pergi..

Kakak-kakak saya tinggal di Kg Dato Abu Bakar, Jadi kawasan Bangi memang akan pergi waktu weekend..

Saya bekerja di Bangsar south, jadi untuk weekday saya memang boleh je COD di Pantai Dalam, Kerinchi, Hillpark, UM, PPUM etc.

Suami saya bekerja di Kelana Jaya, beliau pun turut mebantu saya untuk COD/Post barang..

Jadi, kawan-kawan yang nak beli vitamin Shaklee, bolehlah sms/whatsapp ke 0132299108 atau boleh emel ke jumirah12@gmail.com

Dua Sebab Kenapa Anda Perlu Beli Dengan Saya?

  • Saya menjamin penghantaran yang cepat ,harga yang menarik serta konsultasi terbaik kepada semua pelanggan saya bagi memastikan anda mendapat manfaat dan kebaikan Shaklee secara optimum.
  • Anda tidak perlu risau, insha Allah anda boleh dapatkan  produk-produk Shaklee dengan segera kerana saya mempunyai READY STOK. 






Sabtu, 25 Mac 2017

Adoi...sakitnya urat leher tegang



Assalamualaikum semua.....

Rasa-rasa nya pasti ramai di antara kita yang pernah mengalami urat leher tegang samaada salah bantal (istilah orang tua-tua) atau pun akibat stress yang melampau..

Tapi, jangan pandang ringan ye jika anda sakit urat leher. Kene juga berjumpa doktor untuk buat pemeriksaan. Dari segi kesihatan, ada juga kait kan tegang urat leher dengan masalah darah tinggi dan juga kolestrol tinggi...

Baru-baru ini, ada seorang sahabat alam maya saya juga telah membuat pemeriksaan di klinik kerana leher nya sakit. Jadi sebab itulah saya terpanggil untuk membuat research mengenai urat tegang ni untuk  info saya sendiri dan mungkin berguna untuk pembaca yang lain. 


Selain daripada rawatan daripada doktor, supplement juga banyak membantu bagi meredakan kesakitan urat tegang. 


Omega 
DHA dan EPA didalam omega boleh menentang Thrombosis , tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah, melancarkan aliran darah didalam salur darah, maka ia berkesan dalam membantu tekanan darah kembali normal, dan ketegangan kepala. Ia juga merendahkan kolestrol dan menghindar pembekuan darah.

B Complex
Dikenali vitamin anti-stress yang sepatutnya diamalkan setiap hari. 

Ostematrix
Menenangkan urat saraf.
kalsium banyak membantu merelaxkan urat saraf yang sakit. 

Selain dari segi pemakanan, kalo betul sakit selepas bangun dari tidur..apalagi..bole lah jemur sekejap bantal tu supaya ia lebih gebu dan hama-hama hilang..πŸ™‚

Sehingga berjumpa lagi...



Jumaat, 24 Mac 2017

Cabaran mak-mak yang ada anak kecik berderet

Assalamualaikum Semua...

Ramai kawan-kawan tanya, bagaimana keadaan dirumah dengan anak-anak kecik (macam saya empat orang yang bole dikatakan berderet gak la)..

Memang mencabar mempunyai anak-anak kecik yang rapat-rapat, tapi sebenarnya sangat meriah dengan riuh rendah suara bergaduh, menangis, gelak ketawa
( which kita sebagai ibu bapa pasti akan merindui saat-saat itu nanti).

Secara jujurnya, memang karam. Kemas ruang tamu, dining area bersepah. kemas dapur ruang tamu bersepah..Tapi from time to time, improved. 

Everyday is new learning day..just follow the flow..
ikut rentak anak sambil ajar lah mereka secara perlahan..

Ada yang kata, anak-anak saya baik boleh dengar kata, boleh disuruh-suruh. Alhamdulillah. Tapi, alhamdulillah anak-anak berkelakuan baik dihadapan orang.

Cara saya, 
Pertama, jangan pernah beza-bezakan anak-anak. Jangan sebab kan si adik yang paling kecik, jadi dia terlepas hukuman.. bila hukum anak kerana kesalahan yang sama, hukum lah secara sama rata. This can make them think, they will get equal punishment on their mistake. (cewah akak speaking london pulak)
Kedua, Puji setiap perbuatan baik yang mereka lakukan. Semua orang suka sangat dengar pujian. Tipulah kalo ada orang yang tak suka kena puji. Jadi, puji lah anak anda selalu walaupun cuma perkara kecik yang dia lakukan.. contoh, masa dinner, dia makan nasi habis..walhal adik beradik yang lain tak habis makan..so boleh lah puji " bagus adik, pandai makan nasi sampai habis kan". Mesti si anak akan tersengih-sengih tersipu malu mendengar pujian tu...

Ketiga, Berterima kasih di atas pemberian yang dihulur. Berterima kasih ni adalah basic yang kita perlu ajar anak-anak kita supaya mereka tahu menghargai sesuatu. Tak susah pun, sebagai contoh, terima kasih sebab tolong jaga adik, terima kasih sebab jadi budak baik sepanjang hari...macam-macam lagi lah..

Sesetengah ibu bapa, malu untuk berterima kasih pada anak. Kalo ibubapa sendiri tak mulakan, bagaimana anak-anak akan ikut. ye tak?

You'll be surprise, si anak akan berterima kasih juga pada kita sebab dah terbiasa dengar kita berterima kasih pada mereka. Pernah sekali, selepas buatkan susu untuk si kecik yang baru nak injak ke-2 tahun, dia dengan pelat nya kata.."sama-sama". So faham la, sebenarnya die nak ucap terima kasih..cuma masih kecik tak tahu apa yang ingin dikatakan...



Yes, sometime memang kita tidak tertahan rase marah dengan tingkah laku mereka. Sekali sekala marah it's ok. Some oversea parent menggunakan pendekatan denda bagi anak-anak yang buat salah. 

Adakala nya cara ini berkesan. 

Ada satu hari, saya denda anak yang buat salah dengan kurung di bilik gelap. It's works. Mereka behave untuk beberapa minggu.  Lumrah si kecil yang memang tengah lasak. Don't expect they will behave all the time after one punishment ya.

Ada yang mengatakan, anak yang lasak itu adalah anak yang pintar dan creative! So let it be... Sel-sel otak sedang berhubung..biarlah mereka menerokai dunia mereka sendiri...

So kalo nak marah..ketap jer bibir tu supaya tak terkeluar perkataan-perkataan yang tidak sepatutnya..hehe

So, cukup lah sampai di sini..
sehingga berjumpa jagi :)




Ahad, 12 Mac 2017

Apam susu untuk minum petang

Assalamualaikum semua..

Hari ni cerita santai-santai je ye...

Bagi ibu-ibu bekerjaya, hujung minggu pastinya sibuk selesaikan kerja rumah..membasuh..menjemur..melipat..

Bagi yang ada anak yang dah bersekolah pula, sibuk menyiapkan keperluan persekolahan..menggosok baju dan sebagainya..

Selesai semua, baru la duduk berehat..tapi sempat ke berehat hehe

Macam saya sendiri, baru nak feeling-feeling tengok cerita Hindi, si anak da mengadu lapar. Salah saya juga. Tengahri tadi tak masak nasi hanya spegeti goreng buat santapan putra puteri.

Di dapur cume ada tepung, telur dan gula. Minyak habis pulak. Sudah nya mengukus la kita.

Meng "google" resepi yang mudah tanpa perlu guna minyak. Maka keluar la resepi Apam susu dari blog Azlita Masam Manis

Resepi die seperti bawa ni:

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar ovellete
4 sudu besar susu pekat manis
4 sudu besar minyak jagung ( saya tukar dengan 2 sudu majerin yang dicairkan)
Pewarna yang di sukai
Perasa

caranya sebiji guna yang blog tu ajar sebab tak pernah tak jadi kalau gune resepi kak Azlita tu. 

1. Satukan tepung dan baking powder. lepas tu ayak bagi ringan. Sementara tu panaskan air dalam kukusan. 
2. Masukkan telur, gula, esen vanilla & ovellete dalam mixer dan putar hingga kembang. Ala sampai tukar kaler putih.
3. Lepas telur da kembang, masukkan susu pekat & majerin cair (kalo guna minyak masuk la minyak). 
4. Kemudian baru masukan tepung. 
5. Bila dah sebati, bole la warnakan or letak perisa yang diingini. 
6. Masukan dalam loyang yang di sapu majerin selang seli warna-warna. Ikut suka la kan nak corak apeπŸ˜€
7. Kukus selamat 40 minit atau sampai masak sekata. Nak tahu masak ke tak, cucuk la dengan lidi. 

Lepas 40 minit. angkat dan bole di makan.. 

Macam anak-anak saya, tak sempat sejuk dah suruh potong. So memang tak sempat nak ambil gambar haha.

Lain kali la ye saya ambil gambarπŸ˜€

Sehingga berjumpa lagi.


Sabtu, 11 Mac 2017

Busyuk nya kentut....



Salam hujung minggu semua....

Nampak tak tajuk seram yang saya nak cerita haha..

Saya perasan, selepas konsisten amalkan Ostematrix sebelum tidur, bangun je pagi memang segar badan, senang nak buang air besar dan yang paling ketara minggu pertama tu kentut memang busyuk..

Jadi, terpanggil la nak kaji gak ape sebab kentut bole jadi busyuk...

Kentut adalah campuran udara yang 'ditelan tanpa sengaja', yang kemudiannya masuk ke dalam sistem penghadaman. Ia masuk samada semasa kita bernafas, semasa mengunyah chewing gum ataupun makan dengan terlampau cepat. Udara ini nanti akan bercapur dengan gas yang dihasilkan oleh bakteria dalam usus (bakteria dalam usus kita semua hasilkan gas semasa ia pecahkan gila dan kanji). Proses pecahan gula dan lemak ni saja dah hasilkan kira-kira 3-6 cawan gas dan gas-gas ini perlu dikeluarkan. Tak boleh simpan dalam perut lama-lama. (sumber : Greenaard )

Ok..faham tak ape yang sumber tu cerita tentang kentut πŸ˜€

Melalui pembacaan saya melalui google..Kentut busyuk ada kaitan dengan masalah kesihatan juga..

Sebagai contoh selepas korang ambik makanan dari produk tenusu (susu, keju, telur), jam-jam tu jugak nak terkentut, dan kebanyakan nya memang akan bau, itu menunjukkan badan ada masalah memproses laktosa (lactose intolerance). 


Dalam keadaan yang lain pula ia boleh jadi petunjuk kepada masalah yang lebih kronik tentang usus ataupun mungkin jangkitan gastroenteritis.Untuk kepastian, pergi la buat pemeriksaan di klinik.

Dalam kebanyakan kes pula, kentut busyuk ni adalah kerana masalah penghadaman antaranya sembelit, masalah usus dll. 


Tapi jangan risau la, ada pernah keluar di harian metro tak ingat tarikh bila, mengatakan kentut busyuk sebenarnya adalah petanda korang mempunyai tahap kesihatan yang baik sebab anda telah mengeluarkan gas dari badan.


Jika sekiranya anda memang mempunyai masalah penghadaman, jangan risau..amalkan je pemakanan bawang putih & halia. Supaya lebih lawas & membantu pembuangan angin dalam badan. 


Sehingga berjumpa lagi!






Isnin, 6 Mac 2017

Penting ke Vitamin C?


Assalamualaikum Semua...
Bismillahirahmanirahim...

Mulakan hari kita dengan sesuatu yang positive..Moga ia terus kekal positive sepanjang hari :)

Baca The Sun hari ni tentang Vitamin C Selamat..
So hari ni terasa nak cerita tentang keperluan vitamin C dalam kehidupan harian kita..



Semua orang perlukan vitamin C ( yang juga dikenali sebagai ascorbic acid), yang mana sangat-sangat penting untuk badan kita berfungsi. Badan kita sangat memerlukan vitamin C untuk pulih sewaktu terkena jangkitan seperti demam selsema, batuk dll. 

Kajian menunjukkan, keadaan seseorang yang dijangkiti penyakit akan mudah sembuh dan kurang mendapat simtom yang teruk sekiranya konsisten mengambil 1000mg vitamin C setiap hari. Akan tetapi, jumlah keperluan setiap orang adalah tidak sama. Ia dipengaruhi oleh cara hidup dan pemakanan juga. 

Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai stress harian yang tinggi, kekerapan merokok yang tinggi atau kerap berjaga malam, memerlukan kadar vitamin C yang tinggi kerana jumlah nutrient yang digunakan lebih banyak untuk mengurangkan jumlah kerosakan dalam badan akibat daripada aktiviti tersebut.  


Jadi, Vitamin C sangat terbukti dengan keupayaannya untuk memperkasakan sistem pertahanan badan terutamanya sel darah putih yang mana ianya adalah komponen penting dalam sistem pertahanan badan manusia. 

Antara sebab-sebab untuk kita jadikan vitamin C ini sebagai rutin harian:
  1. Tubuh kita tidak dapat menghasilkan vitamin C dengan sendiri. Jadi, kene lah cari vitamin C ni dalam sumber makanan atau makanan tambahan
  2. Tubuh kita akan kehilangan vitamin C  semasa melakukan aktiviti harian.
  3. Vitamin C dalam badan akan menyusut apabila kita berada dalam keadaan tertekan (stress).
  4. Bagi perokok, kandungan vitamin C dalam mereka sangat terjejas kerana 1 batang rokok mampu memusnahkan 50-100mg vitamin C dalam badan.
  5. Pil perancang dan ubat tahan sakit juga mengurangkan kandungan vitamin C dalam badan.



Apa lagi jom calling2
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/
 ⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 

Ahad, 5 Mac 2017

Kenapa Bayi Lebih Mudah Lena ketika Menyusu??


Assalamualaikum....
Bismillahirahmanirahim...

Ibu-ibu yang menyusukan anak perasan tak, bayi anda lebih mudah lena ketika menyusu berbanding sewaktu tidur tanpa menyusu?? 

Baru menyusu tak sampai lima minit, tiba-tiba bayi sudah lena tidur dengan puting payudara ibu masih di dalam mulut.

Mungkin ada yang tak perasan. Tapi, betul. Bayi akan lebih mudah lena sewaktu menyusu.

Beberapa kajian menyatakan, ini adalah kerana sebab-sebab berikut;

πŸ’Ÿ Posisi penyusuan susu ibu adalah zon yang paling selesa
πŸ’Ÿ Susu Ibu mempunyai rasa manis dengan suhu yang ideal
πŸ’Ÿ Degupan jantung dan kehangatan badan ibu memberikan rasa selamat ditambah dengan belaian kasih sayang seorang ibu

Jadi, ibu- ibu semua.. ni salah satu TIPS nak tidurkan baby tau ! 

Bayi baharu lahir perlu belajar banyak perkara baharu di mana ia sama sekali berbeza daripada keadaan ketika dia berada di dalam kandungan. Demikian juga halnya dalam aspek mengawal tidur dan jaga.

Secara purata, bayi berumur dua hingga tiga minggu akan tidur 16 hingga 18 jam sehari dan jumlah waktu tidur ini berkurangan mengikut perkembangan umurnya. Ketika menginjak usia dua bulan, dia hanya tidur sembilan hingga 10 jam sehari.

Jadi, untuk menjayakan penyusuan, si ibu haruslah lebih kreatif untuk mengejutkan bayi yang tertidur semasa menyusu. 

Ingin mengetahui lebib lanjut tentang set penyusuan shaklee?? Baca entry ini.



Apa lagi..jom calling-caling:
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 

Sabtu, 4 Mac 2017

NAK KURUS: DETOX LEBIH PENTING DARI DIET

Bismillahirahmanirahim...

Salam hujung minggu semua..

Kenapa detox sangat penting malah lebih penting sebelum mulakan program diet?

DETOX Adalah 1st step sebelum memula kan Diet. 

Tujuan utama Detox adalah untuk membuang segala toksin ( chemical, asap rokok, asap pencemaran, logam berat) dalam badan kita. kenapa orang mudah gemuk semula lepas kurus?

Lemak yang tersimpan dalam badan tujuannya utk melindungi badan dari toksin. Bila kurus, tanpa buang toksin terlebih dahulu, peratusan toksin akan jadi lebih banyak dan akibatnya, badan akan mudah utk kembali gemuk.

Jadi cara nak elak untuk rebound, buat detox dahulu sebelum memulakan proses nak kurus. 

Saya ada menulis beberapa artikel tentang detox sebelum ini. Korang boleh baca disini

Jadi, selapas proses detox, badan korang dah ready untuk memulakan rutin diet!

Sehingga berjumpa lagi....


Apa lagi jom calling2 
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ ⌨
 Blog: http://juemuen.blogspot.com
 ✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 

Jumaat, 3 Mac 2017

Leganya..Period Pain Hilang Lepas Makan Ostematrix


Assalamualaikum..
Nak story satu kisah benar di office..
Baru-baru ni, ada kawan di office monyok je. bila ditanya kenapa, dia beritahu sebab period pain..

Nasib baik lah ada standby ostematrix di office. So Saya pun bagi la kawan tu 4 biji ostematrix. kesian jugak tengok. Beberapa jam lepas tu, tengok si kawan ni ke hulu ke hilir sibuk buat kerja. So saya tanya lagi.. "dah elok ke? ". si kawan jawab, " ha dah okay lah. apa nama ubat jue bagi tu..bulan depan saya nak beli lah.."

Eh napa tak percaya pulak. Betul lah ostematrix ni membantu lega kan period pain. 

Sebenarnya semasa period, level kalsium dalam darah turut berkurangan dan menyebabkan pengecutan atau pergerakan kuat otot – otot uterus. Beberapa kajian menunjukkan gen merupakan faktor utama. Gen membuatkan seseorang mengalami tahap senggugut yang berlainan.

Faktor lain seperti diet dan suasana persekitaran juga memainkan peranan. Diet yang berlemak, rendah protein dan rendah serat boleh meninggikan risiko untuk individu mengalami senggugut. Pengambilan gula yang banyak, alkohol serta kopi semasa period turut menyebabkan senggugut. Wanita yang merokok lebih berisiko berbanding yang tidak merokok. Rehat yang tidak mencukupi dan tekanan yang tinggi di tempat kerja juga boleh mengganggu keseimbangan bahan kimia dalam badan dan seterusnya mengakibatkan senggugut.

So, kenapa ostematrix?? 
Wanita yang mengambil calcium yang mencukupi dapat mengurangkan masalah senggugut. Sebelum haid bermula, PARAS BEKALAN KALSIUM AKAN MENURUN menyebabkan emosi tidak stabil dan lain-lain symptom senggugut. Oleh itu, pengambilan kalsium tambahan dapat mengawal turun naik perasaan serta symptom-simptom yang lain.Selain itu, wanita yang menghidap senggugut juga kekurangan Magnesium.


Di Shaklee, supplemen kalsium-magnesium (Cal-Mag) dikenali sebagai OsteMatrix.

Pengambilan yang disyorkan ialah sebanyak 4 biji sehari, bersamaan 1000 mg kalsium/400 mg magnesium. Ini bermakna, setiap sebiji pil Cal-Mag Shaklee boleh membekalkan 250 mg kalsium/ 100 mgmagnesium…so kalau hari biasa ,ambil 2 biji.. is good enough for u to prepare sebelum kedatangan kawan baik kita tu..





Apa lagi jom calling2
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/
 ⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108

Ahad, 26 Februari 2017

Tips bawa anak kecik berjalan atau makan diluar

Salam hujung minggu semua..
Apa aktiviti korang di hujung minggu??

Bukan mudah nak bawa anak-anak kecik berjalan mahupun makan di luar. Pasti ramai ibubapa yang mempunyai pengalaman yang sama. Ni beberapa Tips sebagai panduan untuk pengalaman yang seronok tanpa rasa stress;

  1. Pastikan anak dapat tidur yang secukupnya sebelum ingin membawa mereka keluar. Tidur yang cukup sangat-sangat penting supaya emosi si anak tidak terganggu kerana terlalu mengantok.
  2. Berikan mereka makan dengan kenyang sebelum keluar. Ini bagi mengelakkan anak nangis sebab perut tak terisi. Dah spoil masa kita nak berjimba2 ye dak.
  3. Beriadah di tempat yang selesa. Nama pun bawa budak kecik. pastikan tempat yang nak dibawa tu ada toilet yang bersih atau nursing room atau changing diaper untuk keperluan anak korang bila poo poo. Pastikan ada taman permainan yang selesa, budak-budak pasti leka bermain dan mood akan jadi ok..
  4. Bawa bekalan makanan. Pergi mana-mana tempat kita tak lari dari 'menunggu'. Tunggu nak sampai destinasi (jammed), tunggu beratur nak bayar makan, parking segala. Tunggu turn nak masuk toilet. Bawalah sekurang-kurangnya biskut tiger, at least die akan leka makan tak de la merengek boring menunggu. 
  5. Bawa juga mainan yang boleh buat anak leka seperti kereta maian kecik. 
Masa kecik ni lah kita dapat meluangkan masa dengan anak-anak, jika mereka dah besar pastinya masing-masing sudah ada perancangan sendiri. Semoga tips ni bermanfaat bagi ibubapa meluangkan masa berkualiti dengan anak-anak tanpa rase stress :) 



Apa lagi jom calling2 
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 

Jumaat, 24 Februari 2017

Apabila supplement sudah tidak berkesan...apa yang perlu dibuat???

Salam Jumaat semua...
Pernah tak korang rase, supplement yang diambil setiap hari tu dah tak berkesan lagi...
tahu tak kenapa jadi macam ni???

Saya cerita tiga sebab kenapa supplement yang kita ambil tidak berkesan...

Pertama, sebab badan anda dah ada toksik terkumpul, jadi supplement yang diambil sudah tidak berkesan lagi...So apa nak kene buat??? kalo toksik banyak dalam badan, kene la buat detox dulu, keluarkan semua toksik tu baru la supplement tu bole berfungsi dengan mudah.. 

Bagaimana nak detox??
macam-macam cara nak detox.. antara produk shaklee untuk detox seperti alfalfa, herblax, vivix, garlic, DTX complex
saya pernah menulis beberapa artikel tentang detox.. bole baca dengan lebih lanjut di entry ni


Kedua, KURANG MINUM AIR. 
Ini paling penting.Ambil lah apa jua supplement pun, even dalam kehidupan kita seharian, kita kena minum 1.5-2 liter air sehari. Macam mana nak berkesan kalau tak minum banyak air? Kadar serapan kurang, bukan makan supplemen je, makan apa2 pun khasiat kurang diserap...

Kite kene minum sekurang-kurangnya 3. litter sehari barulah penyerapan supplement tu lanjar....Minum air juga utk bantu PERJALANAN DARAH kita...


KetigaAMBIL MINUM BERKAFEIN/BERGAS. 
Yang ni memang langgar pantang. Tak boleh ambil. Dikhuatiri particle dalam minuman tersebut akn menghapuskan khasiat supplemen.

 Inilah basic rule. ada yg peminat tegar kopi, teh ,air gas tu semua & nescafe tak sanggup nak tinggalkan minuman favourite anda. so please jgn mkn supplement sbb nnti membazir. Kalau awk baru mkn supplement then terus minum plak kafein mmg tak kemana khasiat tu sbb kafein tu dah serap. rugikan ? Sbb tu la kesan pun tak nampak. Nak cantik nak sihat cuba kurangkan kafein.....

Kalo tak bole juga tinggalkan kafein ni..JARAKKAN 4-5 jam selepas mkn supplement.... Kalau tinggalkan terus lagi bagus...


Apa lagi jom calling2 
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com
 ✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 

Khamis, 23 Februari 2017

Sijil Halal Shaklee bagi Tahun 2017

Hi Uolls..
Dua hari tidak bersiaran kerana kesibukan kerja hakiki yang menuntut kerja keras sepenuhnya haha..

Ok hari ni kita cerita santai-santai je la ye...
Seperti produk yang lain, shakleejuga bertanggung jawab keatas semua pengguna-penggunanya untuk memperbaharui sijil halal nya..

Bagi yang belum tahu..sijil halal shaklee dikeluarkan oleh Islamic Services of America (ISA) sebuah bagan yang juga diiktiraf oleh JAKIM. Jadi jangan ragu-ragu lagi..Produk SHAKLEE sememang nya halal!

Jadi sijil Halal ini sah sehingga 31 Disember 2017.






Apa lagi jom calling2 
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108

Isnin, 20 Februari 2017

WAKTU FISIOLOGI BADAN BERFUNGSI

Terjumpa satu jadual yang menarik di facebook yang telah viral dan saya rasa ianya sesuatu yang bermanfaat untuk dikongsi bersama di blog ni..

Percaya atai tidak, terpulang pada penilaian anda..tapi bagi saya tak salah mempercayai sesuatu yang baik..setuju tak?

Okay..jom kita baca satu-persatu jadual fisiologi badan berfungsi dibawah ini..

πŸ•”5 - 7 pagi
Waktu di mana usus besar bekerja. Mesti disiplinkan diri utk buang air besar dalam waktu ini. Jika tak, penyakit akan berkumpul.

πŸ•–7 - 9 pagi
Wajibkan diri utk bersarapan . Jika tak, metabolisma badan akan turun mendadak. Sebab tu kadang2 orang bersarapan lewat lepas pukul 9, berat badan naik mendadak walaupun makan sekali sehari!

πŸ•˜9 - 11 pagi
Organ limpa bekerja.
Elakkan makan dalam waktu ini.

πŸ•š11 - 1 petang
Jantung bekerja secara optimum. Elakkan bekerja berat, sebaiknya rehat dan tidur seketika . Serangan jantung kerap terjadi ketika waktu ini.

πŸ•1 - 3 petang
Usus kecil bekerja. Sebaiknya buang air besar kali kedua dalam waktu ini.

πŸ•’3 - 5 petang
Pundi kencing bekerja. Sebaiknya buang air kecil dalam waktu ini.

πŸ•”5 - 7 petang
Ginjal bekerja secara optimum. Elakkan badan terlalu dehydrated. Banyakkan minum air dalam waktu ini.

πŸ•–7 - 9 malam
Perikardium bekerja. Elakkan makan makanan yang berat pada waktu ini.

πŸ•˜9 - 11 malam
Waktu terbaik utk berehat dan tidur .

πŸ•š11 - 1 pagi
Hempedu bekerja. Elakkan makan berat badan akan naik mendadak.

πŸ•1 - 3 pagi
Hati bekerja utk singkirkan toksik. Elakkan berjaga . Sering berjaga pada waktu ini berpotensi utk kanser. Waktu ini adalah waktu terbaik utk deep sleep.

πŸ•’3 - 5 pagi
Peparu bekerja.
Bagi pesakit asma, elok amalkan bangun pada waktu ini. Peparu menyerap oksigen dalam kuantiti yang tinggi. Ibadah solat sangat digalakkan waktu ini.


Sedar tak sedar..memang ni la rutin kebanyakan orang kan..tapi sipa yang betul-betul disiplin ikut jadual ni? Nak badan sihat..tapi disiplin pemakanan tak jaga..Nak cantik.. tapi kebersihan tak jage..Jadi, apakah usaha anda?

Fikir-fikiran ya!


Jue

Ahad, 19 Februari 2017

Tanda-tanda kolestrol tinggi dalam badan


Kolesterol tinggi adalah di mana tahap kolesterol dalam darah sudah melebihi paras yang normal. Kolesterol tinggi boleh meningkatkan risiko kita terkena penyakit serius apabila adanya pengendapanan kolesterol berlebihan pada pembuluh darah, seperti serangan jantung dan strok.

Jom lihat antara tanda-tanda kolestrol tinggi dalam badan;
1. Kaki Dan Tangan Kerap Terasa Kebas

Pengumpulan kolesterol jahat boleh mengakibatkan pembuluh darah di persendian tangan dan kaki menjadi tersumbat. Rasa sakit atau kebas tersebut boleh merebak di seluruh kaki seperti betis dan paha.


2. Kerap Lenguh Di Bahagian Pinggang Dan Tengkuk

Kolesterol jahat yang menimbun di pembuluh darah boleh menyebabkan pengaliran darah menjadi sempit dan terganggu untuk mengangkut oksigen ke seluruh tubuh termasuk ke otak.

Selain bahagian bahagian pinggang dan tengkuk, bahagian punggug juga boleh menjadi tanda kolesterol tinggi. Biasanya anda rasa lenguh di bahagian punggung dan ia boleh menganggu aktiviti anda.

3. Sering Sakit Di Bahagian Belakang Kepala
Selain disebabkan perjalanan darah menjadi kurang lancar, pengumpulan kolesterol jahat juga boleh menimbulkan plak pada bahagian pembuluh darah. Dalam waktu yang panjang, perkara ini boleh mengakibatkan tanda strok.

4. Cepat Penat Dan Mengantuk

Kekurangan oksigen dalam otak akibat penyempitan pembuluh darah boleh membuatkan seseorang itu menjadi cepat letih dan mengantuk.

5. Kaki Membengkak

Ketika saluran pembuluh darah menjadi sempit, pengaliran oksigen ke seluruh tubuh pun mengalami pengurangan. Tambahan pula, disebabkan kedudukan kaki yang jauh dari jantung, secara automatik pengaliran oksigen ke kaki sangat sedikit sehingga membuatkannya jadi membengkak.


6. Lemak Di Atas Kelopak Mata

Adanya timbunan lemak di atas kelopak mata atau bahagian bawah mata juga boleh menjadi tanda kolesterol tinggi. Biasanya timbunan lemak ini mengandungi kadar ‘triglyceride’(molekul asid lemak )yang tinggi.
Di shaklee, antara produk yg digalakan diamalkan secara konsisten utk mencegah kolestrol yg tinggi adalah Omega. Kenapa Omega?? 

Sebab DHA & EPA yang terkandung dalam kapsul Omega la...ape bende tu?? 

DHA & EPA merupakan bahan utama dalam pembentukan serabut saraf dan prostaglandin yang diperlukan untuk kekebalan tubuh dan pembekuan darah. Beberapa penelitian inilah yang menunjukan kombinasi DHA & EPA dapat meningkatkan fungsi kognitif dan kemampuan visual. Dua bahan ini la antara penyebab omega mampu menurunkan paras kolestrol.


Jom saya belanja testimoni...



Apa lagi jom calling2   
✉ https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 

Sabtu, 18 Februari 2017

10 FAQ Tentang Vivix


Hi semua...

Lama jugak tak menulis disini..bukan la bermakna saya dah meninggalkan dunia bloging ni...cuma biasa la..kekangan masa yang mencemburui haha klise sangat kan haha

ok.. hari ni kita cerita tentang jus ajaib shaklee..si vivix tu...betul harga nya agak mahal compare dengan supplement shaklee lain..tapi..sebenarnya harga nya sangat berpatutan setanding dengan khasiat yang diberikan kepada pengguna..

Memang banyak je cerita di blog lain berkenaan vivix ni..minta je bantuan Mr Google..tapi..dibawah ni dikeluarkan sendiri oleh shaklee nutritionist.. Jom baca 'Frequently Asked Queations (FAQ)' tentang vivix.....


So..dapat digest tak fakta2 vivix yang dikeluarkan oleh nutritionist shaklee tu..

Kesimpulannya, Vivix merupakan tonik anti-penuaan pelbagai manfaat yang sesuai untuk mereka yang menghidapi diabetes, arthristis, gout, kanser dan macam-macam lagi.

Mengandungj resveratrol yang dipercayai mampu memperbaikk DNA seterusnya mencegah penuaan berlaku dengan pantas.

Kerana itu lah, bagi yang sangat mementingkan kecantikan, vivix adalah wajib ade ye.. tak percaya?? Rita Rudaini pun amalkan vivix tau..sebab tu beliau semakin cantik sekarang ni...

Jom saya belanja testimoni...



Rambut beruban pun bole dikawal dengan vivix ni...mengancam betul hehe


Apa lagi jom calling2 
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108