Memaparkan catatan dengan label B-Complex. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label B-Complex. Papar semua catatan

Sabtu, 25 Mac 2017

Adoi...sakitnya urat leher tegang



Assalamualaikum semua.....

Rasa-rasa nya pasti ramai di antara kita yang pernah mengalami urat leher tegang samaada salah bantal (istilah orang tua-tua) atau pun akibat stress yang melampau..

Tapi, jangan pandang ringan ye jika anda sakit urat leher. Kene juga berjumpa doktor untuk buat pemeriksaan. Dari segi kesihatan, ada juga kait kan tegang urat leher dengan masalah darah tinggi dan juga kolestrol tinggi...

Baru-baru ini, ada seorang sahabat alam maya saya juga telah membuat pemeriksaan di klinik kerana leher nya sakit. Jadi sebab itulah saya terpanggil untuk membuat research mengenai urat tegang ni untuk  info saya sendiri dan mungkin berguna untuk pembaca yang lain. 


Selain daripada rawatan daripada doktor, supplement juga banyak membantu bagi meredakan kesakitan urat tegang. 


Omega 
DHA dan EPA didalam omega boleh menentang Thrombosis , tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah, melancarkan aliran darah didalam salur darah, maka ia berkesan dalam membantu tekanan darah kembali normal, dan ketegangan kepala. Ia juga merendahkan kolestrol dan menghindar pembekuan darah.

B Complex
Dikenali vitamin anti-stress yang sepatutnya diamalkan setiap hari. 

Ostematrix
Menenangkan urat saraf.
kalsium banyak membantu merelaxkan urat saraf yang sakit. 

Selain dari segi pemakanan, kalo betul sakit selepas bangun dari tidur..apalagi..bole lah jemur sekejap bantal tu supaya ia lebih gebu dan hama-hama hilang..🙂

Sehingga berjumpa lagi...



Isnin, 27 Oktober 2014

3 Vitamin utama untuk Otak

Malam tadi berdiskusi tentang general info produk bersama-sama geng-geng chasers dan sifu...antara yang kami bincangkan adalah berkenaan vitamin, nutrient or supplement yang penting untuk tingkatkan fungsi otak dan daya ingatan...bukan untuk anak-anak je ye..untuk mak-mak pun bole...kenapa??? usia makin meningkat..jadi daya ingatan semakin lemah kerana kehilangan nutrien..letih penat stress dlll...

Jom baca ape yang kami bincangkan serbe sedikit buat panduan...





Lecithin
Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory) . Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan.

Lecitin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine. Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dan lain-lain.

Salah satu kandungan lecithin yang bagus untuk otak adalah KOLINA. Fungsi kolina adalah seperti berikut:

  • Kolina adalah komponen diet yang diperlukan sel untuk berfungsi dengan baik. Nutrien itu membantu struktur sel membran dengan mempengaruhi perkembangan otak, kesihatan kardiovaskular, pertumbuhan semula dan fungsi hati. Bukan saja bayi dan kanak-kanak, ibu hamil atau yang sedang menyusu, secara umumnya setiap manusia memerlukan kandungan kolina yang cukup bagi mengekalkan tahap kesihatan yang sempurna
  • Kolina amat berkait rapat dengan vitamin B dan asid folik. Kedua-duanya zat nutrisi itu memerlukan antara satu sama lain. Jika anggota tubuh kekurangan asid folik, maka kita perlu melebihkan pengambilan kolina
  • Kolina banyak diperoleh dalam diet protein. Lebih-lebih lagi kandungan kolina dalam makanan seperti susu, telur, hati ayam, kekacang, soya, taufu dan roti amat tinggi. Di samping protein, pemakanan yang seimbang juga perlu diamalkan


Shaklee Omega Guard merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan. Satu hidangan Omega Guard menyediakan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA.

Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. 

DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.

Dalam bahasa yang mudah pengambilan Omega Guard dapat membantu kita untuk meningkatkan kecerdasan otak, mudah mengingati dan lebih fokus.


B Complex
B Compex umpama tenaga bagi otak..seperti memerlukan minyak untuk bergerak, otak memerlukan B Complex untuk berfungsi...

Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang).

Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan (glukos) kepada tenaga dan membantu pelajar berfikiran positif sentiasa (mood baik dan ceria) bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik pemikiran & daya menumpuan akan lebih baik. 

So, jom lah calling-calling untuk dapatkan supplement penting untuk daya ingatan, & kecerdasan minda!


*********************************************************************************
TESTIMONI
*********************************************************************************





Apa lagi jom calling2 
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 
 Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini

Ahad, 26 Oktober 2014

Antara Sebab B Complex penting untuk ibu menyusu



Kebiasaan nya ibu-ibu menyusu ni adakala sensitif, ditambah moody bila kepenatan, ada juga yang cepat marah tak kurang juga kulit yang kusam. Rata-rata mereka adalah golongan ibu menyusu yang tak amalkan pemakanan yang sihat malah yang tak amalkan vitamin B complex. Ape kaitan dengan B Complex???





B Complex sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa (mood baik..)…so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar.

Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.

Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

Adakah anda pernah menguap selepas makan??? Itu tandanya anda perlukan B Complex untuk mengelak makanan dari bermalas2 di dalam perut. (B Complex bantu proses makanan kepada tenaga).

Kenapa B Complex Shaklee adalah yang terbaik???
....kerana ia lengkap dengan 8 jenis vitamin B juga asid folid & biotin. 8 jenis vitamin B memberikan kesihatan yang sgt menyeluruh. Kebanyakan B Complex dipasaran tidak mempunyai Asid folid dah Biotin.

Setiap kumpulan  B Complex mempunyai struktur yang unik dan menjalankan fungsi-fungsi yang unik dalam tubuh manusia.
1) Vitamin B1, B2, B3, dan Biotin mengambil bahagian dalam pelbagai aspek pengeluaran tenaga iaitu member tenaga dan mengurangkan keletihan.
2) Vitamin B6 adalah penting untuk metabolisme asid amino.
3) Vitamin B12 dan asid folik memudahkan langkah-langkah yang diperlukan untuk pembahagian sel.

dan tentu nya B Complex shaklee paling lengkap & murah dipasaran...Harganya serendah RM0.44 sebiji sehari. Best kan!!!



Apa lagi jom calling2
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com
 ☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108
 Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini

Selasa, 21 Oktober 2014

Ubati sakit gigi secara semulajadi





Sakit gigi atau gusi bengkak memang antara penyakit ramai penah alami...

Pada saya..memang kalo sakit gigi satu kerja pun tak bole nak buat..makan pun tak selera...

Jom tengok...ape yang shaklee bole bantu secara semulajadi dalam menangai masalah sakit gigi atau gusi benggak...



1. B Complex

Vitamin B12 turut dikenali sebagai vitamin tahan sakit (painkiller). Kajian juga menunjukkan pengambilan vitamin B12 memainkan peranan penting dalam fungsi normal otak, sistem saraf dan pembentukan darah. (sumber) Semasa sakit, disarankan ambil 2-3 biji serentak untuk membantu mengawal kesakitan.

2. Garlic Complex

Apabila bawang putih mentah diketuk/dipotong/dikunyah, ia menghasilkan satu sebatian sulfur aktif yang dinamakan Allicin. Allicin mempunyai fungsi antibiotik dan anti-kulat yang hebat. Namun, sebatian ini tidak stabil dan mudah berubah bentuk sekiranya cara penyediaan tidak betul. Bawang putih yang dimasak hampir tidak mempunyai Allicin kerana ia mudah dirosakkan oleh haba. Jadi, kita perlu mengambil bawang putih secara mentah untuk dapatkan khasiat Allicin ini. Secara jujurnya, saya sendiri belum pernah cube garlic ni..sbb dlm masakan, saya selalu letak byk bwg putih..

3. Ostematrix

Kajian menunjukkan Magnesium mampu membantu meringankan sakit kepala, kekejangan otot, ketegangan otot, dan ketegangan otot. Mereka yang mempunyai kekurangan magnesium mungkin mengalami ketegangan otot yang berlebihan, yang boleh mencetuskan kekejangan otot , kegelisahan dan tics. Pengambilan dos yang dicadangkan adalah 400mg magnesium sehari. 4 biji ostematrix membekalkan 1000mg kalsium dan 400 mg magneisum untuk keperluan setiap hari.


Apa lagi jom calling2
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com
 ✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini


Khamis, 16 Oktober 2014

Ceriakan pagi anda dengan Vitalea & B Complex

Ha...sambung cite semalam :)

Satu hari ni memang busy di opis...so, untuk mengelakkan lupe amik Vitalea & B Complex supplement wajib setiap pagi...pagi2 bute sebelum g opis dah telan 1 bj Vitalea, 1 Biji B Complex..
So tak perlu risau lupe :)



Ibu2 sentiasa sibuk bekerjaya atau suri rumah mmg wajib 2 supplement ni tau...mmg rase perbezaan nye bile ambil dgn tak ambil..

Apa kelebihan vitalea?? Ia  lengkap dgn Iron..so pagi-pagi amik iron kite lebih peka dgn persekitaran & xde la feeling blues je memanjang. 

Lain-lain manfaat & cita pasal shaklee baca disini

B Complex pulak mmg terkenal dgn vitamin antistress..meh jenguk cita b complex disini

Jom baca ape kate pengguna 😊👇





Apa lagi jom calling2
  ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini

Isnin, 15 April 2013

Bila nak makan B-Complek???




Ada dua waktu makan yang berbeza & memberi kesan yang berbeza mengikut jadual makan...jadi jangan salah waktu makan & menyalahkan B Complex pulak bila kesan nya berlainan dari yang di harap...:)



  1. Untuk Kurus & bertenaga
    • Disarankan makan B Complex  selepas makan pagi.
    • Make sure makan pagi anda makan berat & bole membekalkan tenaga
  2. Untuk menambah berat badan
    • makanlah sebelum makan atau masa lapar 

Kenapa?????

Semasa badan kita kekurangan glukos (lapar) kita makan pulak B kompleks ini, jadi, B kompleks akan menukarkan segala glukos yang tersimpan dalam badan untuk ditukarkan kepada tenaga. Sekiranya tak cukup glukos, pasti badan akan menghantar signal yang baru iaitu petanda perut berbunyi dan “SAYA LAPAR”.

Jadi anda akan terasa cepat lapar dan nafsu makan akan membuak2 sebab badan perlukan glukos untuk ditukarkan menjadi tenaga. Sebab itulah bila makan b kompleks masa lapar, anda akan makan dengan lebih banyak lagi. Jangan salahkan B kompleks ye sebab fungsi itu sudah ditetapkan Allah sebegitu. Kita sebagai manusia yg perlu menggunakan akal fikiran untuk mengaplikasikan ilmu yang Allah turunkan untuk semua hambaNya.

Jadi, kalau anda nak kurus, makanlah b kompleks selepas makan. Kalau nak tambahkan berat badan, makanlah sebelum makan atau masa lapar




creditsihat.ceria.bahagia

Kenali Vitamin B




VITAMIN B1-THIAMIN

FUNGSI

Vitamin B1 atau Thiamine adalah penting untuk pencerakinan dan penggunaan karbohidrat, lemak dan protin. Ia juga membantu memelihara sistem saraf dan otot yang sihat serta fungsi jantung yang normal. Setiap sel badan kita memerlukan vitamin B1 bagi membentuk ATP - iaitu bahanapi untuk badan bekerja. Vitamin B1 bekerja seiring dengan vitamin B2 dan vitamin B3 oleh yang demekian pakar makanan akan mengesyorkan vitamin B1 diambil  sebahagian daripada vitamin B complex atau lain-lain multivitamin tambahan.

SUMBER

Vitamin B1 boleh diperolehi daripada gandum atau hasil gandum, kacang pis,kacang, tepung yang diperkayakan ,ikan kacang tanah, dan daging adalah sumber-sumber yang kaya dengan   vitamin B1.

KEKURANGAN
Kekurangan vitamin B1 boleh menyebabkan :

  • Keletihan, lemah badan, hilang selera makan.
  • Kegelisahan, gangguan tidur.
  • Beriberi, iaitu sejenis penyakit "metabolic disorder" dengan gejala seperti cirit, bengkak buku lali   dan kaki, kebas tangan dan kaki, kesakitan dan kegagalan jantung.
  • Sakit pada bahagian abdomen.
  • Sembelit
  • Gangguan mental atau emosi.
VITAMIN B2-RIBOFLAVIN

FUNGSI
Riboflavin adalah perlu untuk pembentukan sel darah merah, penghasilan antibodi,  pernafasan sel, dan tumbesaran. Ia melegakan keletihan mata dan penting dalam pencegahan dan rawatan kataract. Ia membantu metabolisma karbohidrat, lemak dan protin. Bersama dengan vitamin A, ia memelihara dan memperbaiki selaput mukosa dalam saluran penghadaman.  Riboflavin juga memudahkan penggunaan oksigen oleh tisu kulit, kuku dan rambut ; menghapuskan kelemumur ; dan membantu penyerapan zat besi dan vitamin B6. 
Pengambilan riboflavin pada amaun yang mencukupi sangat penting ketika mengandung, kerana kekurangan vitamin ini boleh merosakkan fetus yang sedang membesar sekalipun wanita tersebut tidak menunjukkan tanda-tanda kekurangan vitamin B2. 

SUMBER
Kandungan tinggi vitamin B2 boleh didapati dariapada makanan berikut: keju, putih telur, ikan, daging, susu, ternakan ayam & itik, bayam, biji-bijian, dan yogurt. Lain-lain sumber termasuk  asparagus, avocado, kobis bunga, rumpai laut, sayuran berdaun hijau, kulat, kacang dan selada air. 

KEKURANGAN
  • Kekurangan vitamin B2 boleh menyebabkan :
  • Keletihan, lemah badan.
  • Bibir merekah, sakit (bengkak) lidah dan di tepi mulut.
  • Lemah daya penglihatan, photophobia (terlalu sensitif pada cahaya).
  • Gatal kulit, pening , rambut gugur dan insomnia (tidak boleh tidur).
  • Lemah daya penghadaman, membantut tumbesaran,  dan lembap dalam tindakbalas mental.
VITAMIN B3-NIACIN


FUNGSI
Vitamin B3 atau dikenali juga dengan nama Niacin diperlukan oleh badan kita untuk peredaran darah dan kulit yang sihat. Niacin adalah penting dalam menghasilkan tenaga daripada gula darah (blood sugar) dan dalam pembuatan lemak. Ia membantu dalam fungsi sistem saraf ; dalam metabolisma karbohidrat, lemak dan protin ; dan dalam pengeluaran asid hidroklorik untuk sistem penghadaman.  Ia juga terlibat dalam pengeluaran cecair hempedu dan perut yang normal dan sitesis hormon seks. . Niacin merendahkan paras kolestrol dan membaiki peredaran darah. Ia membantu dalam penyakit mental seperti schizophrenia  dan ia juga sebagai menambah ingatan.

SUMBER
Niacin dan niacinamide didapati daripada hati lembu, ragi yang ditapai, kobis bunga, lobak merah, keju, tepung jagung, buah kurma,  telur, fish, susu, kacang tanah, ubi kentang,  tomato, gandum, dan hasil gandum.

KEKURANGAN

  • Kekurangan vitamin B3 boleh menyebabkan :
  • Keletihan, lemah badan.
  • Pellegra,sejenis penyakit dengan gejala bengkak; kulit merekah atau pecah; bengkak mulut dan lidah; cirit; gangguan mental; pening; lemah badan; sakit kepala; lemah otot; rendah gula dalam darah.

VITAMIN B5- PANTOTHENIC ACID


FUNGSI
Vitamin B5 juga dikenali sebagai "vitamin anti-stress" ,  pantothenic acid memainkan peranan dalam pengeluaran hormon adrenal dan pembentukan antibodi, membantu dalam penggunaan vitamin, dan menolong menukarkan lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga.  Ia diperlukan oleh semua sel dalam badan dan tetumpu dalam organ badan.  Ia juga terlibat dalam pengeluaran " neurotransmitters ". Vitamin ini adalah elemen perlu koenzim A, bahan kimia badan  penting yang terlibat dalam  kebanyakkan fungsi metabolisma.  Pantothenic acid juga ialah penambah stamina dan mencegah sesetengah bentuk anemia. Ia diperlukan untuk salur perut-usus berfungsi dengan normal dan boleh menolong dalam merawat tekanan dan rasa cemas (anxiety).

SUMBER
Makanan berikut mengandungi pantothenic Acid : daging lembu beef, ragi yang ditapai, telor, sayuran segar, buah pinggang, hati, kulat, kacang, royal jelly, ikan air masin, torula ragi, tepung dibuat dari rair, dan gandum.

KEKURANGAN

  • Kekurangan vitamin B5 boleh menyebabkan :
  • Keletihan, lemah badan.
  • Sakit kepala.
  • Loya , muntah.
  • Sakit abdomen
  • Lemah daya tahan kepada jangkitan saluran pernafasan.
  • Kebas dan sesemut pada kaki.
  • Kejang otot.

VITAMIN B6- PYRIDOXINE

FUNGSI
Vitamin B6 ataupun pyridoxine adalah vitamin yang lebih banyak terlibat dalam fungsi badan berbanding dengan kebanyakkan nutrien yang lain. Ia memberi kesan kepada  kesihatan fizikal dan mental. Ia adalah perlu untuk proses ungkaibina dan penggunaan protin, karbohidrat dan lemak daripada makanan, untuk pelepasan karbohidrat yang tersimpan di dalam hati dan otot bagi pengeluaran tenaga.  Pyridoxine juga membantu mengimbangi tahap sodium dan potassium. Vitamin B6 ini juga perlu untuk pengeluaran sel darah merah dan antibodi. Ia perlu bagi sistem saraf dan otak berfungsi dengan normal dan untuk sintesis nukleik asid RNA   dan DNA, yang mana mengandungi arahan-arahan genetik bagi pengeluaran semula semua sel-sel dan pertumbuhan normal selular. Ia mengaktifkan banyak enzim dan membantu dalam penyerapan vitamin B12, dalam fungsi sistem imuniti, dan dalam pengeluaran antibodi. 

SUMBER
Semua makanan mengandungi sebahagian vitamin B6; bagaimanapun , berikut adalah makanan yang mengandungi amaun yang tertinggi : ragi yang ditapai, lobak merah, ayam , telur, ikan, daging, kacang pis, bayam, biji bunga matahari dan walnuts. Sumber lain termasuk avocado, pisang, kacang, blackstrap molasses, kobis bunga, beras perang, dan bijirin, kobis, cantaloupe, jagung, ubi kentang, kulit beras, kacang soya, dan tempeh. 

KEKURANGAN
  • Kekurangan vitamin B6 boleh menyebabkan :
  • Keletihan, lemah badan.
  • Kegelisahan.
  • Depressi ( rasa tertekan).
  • Penyakit kulit.
  • Bibir merekah , bengkak mulut dan lidah.
  • Anemia.
  • Sawan, pada bayi.
VITAMIN B7 -BIOTIN

FUNGSI
Biotin membantu dalam pertumbuhan sel; dalam pengeluaran asid lemak; dalam metabolisma karbohidrat, lemak, dan protin ; dan dalam penggunaan vitamin B-complex yang lain.  Kuantiti yang mencukupi adalah diperlukan untuk rambut dan kulit yang sihat.

Biotin juga memelihara agar kilang peluh,  tisu saraf, dan sum-sum tulang sentiasa sihat. Selain daripada itu , ia menolong melegakan kesakitan otot. 

SUMBER
Biotin diperolehi daripada ragi yang ditapai, telor putih yang dimasak, daging, susu, ternakan ayam dan itik, ikan air masin, kacang soya, dan biji-bijian.

KEKURANGAN
  • Kekurangan Biotin boleh menyebabkan :
  • Keletihan dan lemah badan.
  • Kurang selera makan.
  • Rambut gugur.
  • Bengkak lidah
  • Ruam kulit (eczema).
  • Gangguan emosi.
VITAMIN B9 - FOLID ACID

FUNGSI
Folik Asid dianggap sebagai makanan otak, ia diperlukan untuk pengeluaran tenaga  dan pembentukan sel darah merah. Ia juga menguatkan imuniti dengan membantu dalam pembentukan yang sesuai dan fungsi sel darah putih. Oleh kerana ia berfungsi sebagai  koenzim dalam sintesis DNA dan RNA , ia adalah penting untuk pecahan dan penyalinan sel yang sihat. Folik asid terlibat dalam metabolisma protin, dan telah digunakan dalam pencegahan dan rawatan  folik asid anemia. Zat ini juga boleh membantu dalam depresi dan "anxiety".

Folic acid sangat penting dalam kehamilan. Ia membantu mengatur pembentukan sel saraf  "embryonic" dan " fetal" , yang mana amat penting untuk tumbesaran yang normal.  

Folic asid sangat berkesan apabila digabungkan dengan vitamin B12 dan vitamin C.

SUMBER
Makanan berikut mengandungi folik asid: barli, daging lembu, bran, ragi yang ditapai, beras perang, keju, ayam, buah kurma, sayuran berdaun hijau, daging kambing, hati, susu, cendawan,  oreng,  sayuran berubi, ikan salmon, tuna, gandum, dan bijirin. 

KEKURANGAN
  • Kekurangan folik asid boleh menyebabkan :
  • Sakit disekeliling mulut.
  • Sakit lidah.
  • Tumbesaran yang lembap, pada kanak-kanak.
  • Anemia.
VITAMIN B12

FUNGSI
Vitamin B12 atau cyanocobalamin adalah diperlukan bagi pembuatan bahan genetik pada sel (DNA) untuk pertumbuhan dan pembesaran. Pembentukan sel darah merah oleh sum-sum tulang adalah bergantung pada vitamin ini. Ia menolong memelihara sel saraf dan sel darah merah.  Ia juga terlibat dalam penggunaan folik asid dan karbohidrat dalam makanan. Asid hydroklorik melepaskan vitamin B12 di dalam perut ketika proses penghadaman. Selepas itu ia bercantum dengan sejenis bahan yang dipanggil  faktor intrinsik (IF) sebelum ianya diserap ke dalam darah. Vitamin B12 juga perlu untuk memelihara sistem saraf yang sihat.

SUMBER
Vitamin B12 is didapati secara semulajadi pada haiwan termasuk ikan , susu dan hasilnya , telur, daging , dan ayam/itik . Bijirin sarapan pagi yang diperkayakan adalah sumber yang sangat baik vitamin B12 dan merupakan juga sumber yang berharga bagi vegetarians . 

KEKURANGAN
  • Kekurangan vitamin B12 boleh menyebabkan :
  • Keletihan, lemah badan.
  • Megaloblastic anaemia.
  • Sakit mulut dan lidah.
  • Kebas dan sesemut pada kaki dan tangan disebabkan oleh kerosakkan saraf tunjang.
  • Gangguan mental dan emos
credit: info ubat


Berminat? hubungi saya di 013-2299108 

Tips Pengambilan B- Complex

Mengapa urin jadi kuning selepas makan B Complex Shaklee??

Jawapan: B Complex merupakan vitamin larut air & ia nya mengandungi elemen kekuningan. Jadi ianya normal jika urin menjadi kuning selepas makan B Complex. Tahap kekuningan akan berkurangan dari masa ke masa mengikut tahap penyerapan tubuh badan. Oleh itu, pengambilan air masak yang banyak adalah sangat di galakkan.






Jumaat, 5 April 2013

B-Complex


Keistimewaan B-complex Shaklee

  • Lengkap dengan kesemua 8 jenis Vitamin B yang diperlukan badan
  • Thiamin (B-1), 
  • Riboflavin (B-2), 
  • Niacin (B-3), 
  • Pantothenic acid (B-5), 
  • Pyridoxine (B-6), 
  • Biotin (B-7)
  • Folic acid (B-9)
  • Cobalamin (B-12) 


Fungsi B-complex

  • Mengurangkan tekanan emosi dan mengawal stress (mengelakkan meroyan di kalangan ibu pantang)
  • Meningkatkan tahap metabolisme badan, meningkatkan tenaga dan mengelakkan kelesuan 
  • Membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran serta daya tumpuan
  • Menukarkan makanan kepada tenaga
  • Menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein,
  • Mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spina 
  • Menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik.
  • Meningkatkan seri wajah (diamalkan berterusan kulit lebih berseri dan glowing)
  • Bantu tingkatkan sistem pertahanan badan
  • Melancarkan fungsi sistem saraf
  • Mengawal/bantu merawat masalah kencing manis


Siapa perlukan B-complex?

  • Individu yang terdedah kepada sinaran matahari
  • Individu yang terdedah kepada tekanan kerja dan beban kerja yang banyak
  • Mereka yang mempunyai sakit kencing manis , tekanan darah tinggi, migraine
  • Mereka yang tidak dapat fokus dalam pekerjaan yang dilakukan.
  • Mereka yang hendak menjaga kecantikan tubuh badan
  • Mereka yang nak nampak cantik dan muda
  • Mereka yang mengandung dan menyusukan anaknya
  • Wanita yang mengambil pil perancang
  • Ibu dalam pantang


So, anda berminat ingin mencuba?Hubungi saya melalui;
Add friend/PM : Jumirah Muen
Call/SMS:013-2299108