Memaparkan catatan dengan label FAKTA SHAKLEE. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label FAKTA SHAKLEE. Papar semua catatan

Rabu, 21 Ogos 2013

FAKTA SHAKLEE SERIES 3: VITAMIN SHAKLEE ADALAH VITAMIN SEMULAJADI

Assalamualaikum semua...jumpe lagi dalam series yang seterusnya....
hari ni nak sambung tentang series kajian tentang shaklee...topik kali ni
"VITAMIN SEMULAJADI VS TIRUAN/SINTETIK"


selalu kita dengar tentang kempen belilah barang original...tapi masih ramai yang membeli barangan tiruan kerana kekangan kewangan...begitu juga perihalnya dengan vitamin ni...bukan nya baju, beg tangan, wallet, minyak wangi dll sahaja yang ade kategori ori & tiruan, malah vitamin juga tidak lari dari istilah itu...

So,macam mane nak kenal samaada vitamin yang kita consume dari kategori semulajadi (original) tau tiruan?? berikut adalah sedikit panduan buat anda...

Pertama:
Melalui pembacaan dilabel botol vitamin tersebut. Biasanya vitamin semulajadi dilabel "D" manakala vitamin sintetik dilabel "I"

Kedua:
Melalui perkataan ko-faktor seperti "bioflovid" atau "biodegradable"

Ketiga:
Selalunya, vitamin sintetik akan di sertakan "SILICA GEL" didalam botol bagi memastikan vitamin tersebut tahan lama, manakala vitamin semulajadi tidak diletak apa2 atau diletak kapas bagi memadatkan ruang didalam botol agar bitamin tersebut tidak mudah pecah.


Keempat:
Melalui isi kandungan vitamin itu sendiri (lihat gambar dibawah) 

Selain daripada itu, berikut adah sedikit info perbezaan vitamin semulajadi vs vitamin sintetik 
dalam bentuk table bagi senang nak baca & lihat perbezaan nya yang ketara...




Kenapa penting nya kita tahu vitamin yang kita consume adalah semulajadi atau sintetik????


So, apakah kategori supplement/vitamin yang anda consume sekarang??? Jika anda pengamal shaklee, alhamdulillah...kerana shaklee semestinya daripada sumber semulajadi & selamat diambil...malah diiktiraf HALAL!



Apa lagi jom calling2
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/
 ⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com
 ✍ : mamajueshaklee@gmail.com
 ☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 

 Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini

Selasa, 13 Ogos 2013

FAKTA SHAKLEE SERIES 2: CERITA MITOS SHAKLEE VS FAKTA


Assalamualaikum semua.
.rase nye masih tidak terlambat untuk mengucapkan "Selamat Hari Raya" kepada pembaca blog saya dan pengguna-pengguna supplement shaklee...

ok..seperti yang war-warkan sebelum ni, saya akan buat siri tentang shaklee untuk pencerahan bagi penggunaan-pengguna shaklee yang masih ragu-ragu...sorry la lambat update, admin sibuk beraya hehe


Pelbagai cerita tentang shaklee saya dengar..ade juga yang bertanya-tanya masa balik kampung raya haritu...confirm ke makan shaklee ni susu banyak? betul ke kalo amik shaklee ni bole kurus? mmg bole cepat sihat ke?? itu la ini la...ermmm...jom baca serba sedikit research saya tentang cerita-cerita mitos vs fakta tentang shaklee;


MITOS 1:
Vitamin Shaklee hanya untuk orang sakit.

FAKTA: 
Vitamin shaklee adalah untuk diambil oleh mereka yang sihat dan ingin mengekalkan kesihatan. Mencegah adalah lebih baik dari merawat adalah konsep utama pemakanan tambahan Shaklee.. Namun jika diambil oleh mereka yang bermasalah kesihatan, ianya hanya membantu sel dalam badan berfungsi dengan lebih baik..

Vitamin shaklee adalah makanan tambahan bukan nya untuk mengubati atau mengdiagnosis. Justeru, ia nya sesuai di ambil secara berterusan & konsisten untuk mengekalkan tahap kesihatan.


MITOS 2:
Vitamin Shaklee HANYA untuk individu tertentu sahaja seperti performance drink HANYA untuk orang bersukan..

FAKTA:
Vitamin shaklee sesuai untuk semua golongan yang ingin kan tahap kesihatan yang optimum. Setiap satu vitamin shaklee tidak terhad kepada satu tujuan sahaja. contohnya, vitalea adalah multivitamin sesuai untuk semua golongan untuk membekalkan vitamin asas pada badan malah sesuai juga untuk yang mempunyai tekanan darah rendah.
Performance drink pula  sekadar minuman kesihatan, bagi mencegah kehilangan air yang banyak terutama bagi golongan yang mempunyai metabolisme yang tinggi yang kuat berpeluh. Ia bagus untuk diambil pada bulan puasa dan kebanyakkan jemaah umrah dan haji akan sangat-sangat menyukainya apabila melaksanakan umrah/haji pada musim panas. 

MITOS 3:
Vitamin Shaklee boleh mencacatkan bayi dalam kandungan

FAKTA:
ish...ni lagi la xbetul nyer...Seperti vitamin lain, ia tiada kesan sampingan ke atas bayi dalam kandungan. Bezanya dengan vitamin hospital, vitamin Shaklee lebih mahal kerana kualiti yang kita bayar. Manakala vitamin hospital telah diberi subsidi oleh kerajaan. 

Namun begitu, konsult pengedar sah shaklee anda bagi mendapatkan cara pengambilan yang betul. Mengambil sebarang vitamin yang tidak teratur bole memberi cross-reaction ataupun vitamin tersebut tidak memberi sebarang kesan langsung.


MITOS 4:
Vitamin Shaklee untuk penyusuan??Susu mencurah-curah!

FAKTA:
Seperti yang telah diberitahu awal tadi, vitamin shaklee adalah supplement atau makanan tambahan untuk mengekalkan tahap kesihatan yang optimum.Bebalik kepada konsep asas penyusuan, dengan adanya ransangan/permintaan, barulah otak memberikan arahan kepada badan si ibu untuk menhasilkan susu. 



Supplement membantu badan ibu menghasilkan susu yang lebih produktif dan lebih berkualiti. Juga membekalkan si ibu dengan vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan supaya si ibu kekal bertenaga & sihat. Insyaallah pengambilan supplement yang konsisten & berterusan dapat membantu kilang susu menghasilkan lebih banyak susu yang berkualiti & pekat untuk si anak.

MITOS 5:
Jika berhenti makan vitamin badan boleh jadi gemuk, betul ke?

FAKTA:
Alahai ini sipplement jer bukan dadah... ini sekadar makanan tambahan. Pada botol supplement Shaklee tertera dietary supplement. Kebanyakan yang mengambil suppement akan mengadu mereka kurang makan kerana kenyang dengan supplement.. bagus la tu. Boleh maintain body sihat lagi..dapat double triple kebaikan lagi...

MITOS 6:
Vitamin Shaklee sama je dengan vitamin lain?

FAKTA:
Kalau sama mengapa harga berbeza? Ada juga dari USA tapi harga mak oi... Ada yang claim vitamin mereka Asli namun yang peliknya ada pulak SILICA GEL yang kita boleh jumpa dalam HANDBAG, KASUT SUKAN yang baru.

Tahukah anda, vitamin ada 3 jenissemulajadisintetik & organik. So shaklee tergolong didalam kategori semulajadi. so ia selamat diconsume maklumlah apa sahaja yang kita makan akan menjadi darah daging kan..so tak kan kite nak consume yang memudaratkan seperti sintetik yang dimanipulasi secara kimia di makmal.

Yang pentingnya, vitamin shaklee SELAMAT, HALAL, dihasilkan dari SUMBER ASLI, & DIYAKINI sejak dari 1956 lagi.


Hah.. sekarang fikir-fikirkanlah. Jangan mudah percaya dengan mitos-mitos yang belum tentu betul tu yer...siasat dahulu sebelum tuduh melulu..jangan mengikut-ikut orang tanpa usul periksa..banyak lagi mitos-mitos diluar sana yang telah dimanipulasikan oleh sesetengah pihak. jadi..pilihan ditangan anda...shaklee tetap pilihan saya..ANDA PULA BAGAIMANA???




Apa lagi jom calling2
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 

Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini


Khamis, 1 Ogos 2013

SHAKLEE TIPU???BETUL KER??




Recently, ade suara-suara sumbang mengatakan shaklee ni menipu..product tak bagus..stop buying shaklee...ermm...dengan negative feddback itu menguatkan semangat saya untuk membuat research tentang shaklee ni..bukan untuk saya, tapi untuk mereka-meraka yang masih lagi tidak yakin & ragu-ragu untuk mengambil shaklee sebagai supplement keluarga...bank kate lagu Najwa Latiff  "UNTUK DIA...HEY..UNTUK DIA" baca ikut nada lagu tau hehehe

So untuk research ini, saya bercadang untuk membuat dalam beberapa SERIES, seperti GLA SERIES haritu..maklum la..kalo nak letak semua info dalam satu entry panjang berjela2 pulak nanti..kang ade pulak yang tertidur bace nya :)

 FAKTA SHAKLEE SERIES 1: Kajian Landmark Shaklee

Kajian Landmark Shaklee -credit-

Satu kajian ujian klinikal telah dibuat dengan kerjasama Universiti California Berkeley, Sekolah Kesihatan Awam menunjukkan bahawa pengguna yang mengamalkan makanan tambahan Shaklee mempunyai kesihatan yang ketara lebih baik daripada pengguna multivitamin lain dan mereka yang tidak menggunakan makanan tambahan.


Berikut adalah fakta-fakta:

1)       Kajian ini berdasarkan 3 kumpulan berbeza :
a)      pengguna suplemen lain
b)      tidak mengamalkan suplemen
c)      pengguna suplemen SHAKLEE

2) Kumpulan pengguna Shaklee mengamalkan suplemen secara purata lebih dari 20 tahun.

3) 3 kumpulan umur purata dalam 50an ke 60an dengan kumpulan Shaklee menjadi yang tertua.


So, ape yang anda dapat simpulkan dengan table di atas?? Ha..Cik Melah nak jawab?ape die cik melah??
Betul tu cik melah...seperti yang saya kerap bagi tahu, shaklee ni bukan ubat yang boleh menyembuhkan...jadi jangan salah faham...shaklee adalah supplement..ape maksud supplement?? ye pandai cik melah ni...ia adalah makanan tambahan supaya tubuh badan di lengkapi dengan vitamin & mineral yang diperlukan oleh badan..jadi digalakkan mengambil supplement sebelum sakit supaya kekal sihat & cergas..tengok shaja average age kalo mengambil supplement sebagai makanan tambahan, besar bezenya..tp kite hanya berusaha untuk kesihatan kite..ajal & maut tu kerja Allah swt..jangan pulak salahkan produk kalo menemui ajal awal atau jatuh sakit huhuhu itu dah seperti kita salahkan qada & qadar Tuhan..cewah..dah macam ustazah pulak dah hehehe

So, betulkan tanggapan anda, jika anda mengambil sesuatu produk itu, tapi tidak berkesan, konsult SID anda, jangan tuduh melulu tanpa usul periksa...hakikatnye..mungkin cara pengambilan yang salah, atau disiplin anda yang salah...jadi..tepuk dada tanya iman:) renung-rengungkan (baca ala-ala Prof IZZI)

So, jumpe lagi dalam series yang akan datang...


Apa lagi jom calling2
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 


 Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini