Memaparkan catatan dengan label Mighty Three Gems. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Mighty Three Gems. Papar semua catatan

Selasa, 16 Julai 2013

Bulan puasa adalah bulan detox!


Tahukah anda, Puasa sebenarnya adalah detox yang paling berkesan...selain memberi kesan positif kepada kesihatan kita




Bila puasa ni biasalah, lapar dahaga itu lumrah..bulan ini adalah bulan yang sangat sesuai untuk menjaga kesihatan..Sebab itu Allah suruh berpuasa, sebab puasa ni banyak faedahnya..bukan lapar sia2 ye..ada signifikan nya pada tubuh.

Pada 1994, sekumpulan pakar sains kesihatan membentangkan hasil kajian di Kongres Antarabangsa mengenai Kesihatan dan Ramadan di Casablanca, Maghribi. Sebanyak 50 kertas kerja dibentangkan dan semuanya bersetuju puasa Ramadan dan amalan puasa tidak sekali-kali memudaratkan. 

Apa yang lebih menakjubkan, pakar kesihatan dunia itu juga memperakui amalan berpuasa Ramadan mampu mencegah dan menyembuhkan pelbagai penyakit. 

Pengkaji terkemuka dari Universiti Hospital di Amman, Jordan, Dr Soliman, membuat penyelidikan puasa Ramadan dari aspek kesihatan dan melakukan uji kaji terhadap 42 lelaki dan 26 wanita Islam yang sedang berpuasa Ramadan. 

Kesan positif berpuasa 

Hasil kajiannya mendapati puasa memberi kesan positif terhadap metabolisme tubuh badan dan menjadi pencegah kepada serangan pelbagai penyakit khususnya gejala lebihan gula dan lemak. 
Turut membuat kajian, Dr F Azizi bersama beberapa rakannya dari Universiti Sains Perubatan Tehran, Iran, dan hasilnya sama seperti ditemui Dr Soliman. 



Apa kebaikan puasa selain detox badan kita?
  Puasa membantu merehatkan tubuh kita dan sistem penghadaman..yelah asyik makan je kan..bagi yang nak menurunkan berat badan, ini juga waktu yang sesuai..



Bulan ni badan kita memerlukan tenaga yang mencukupi untuk melakukan aktiviti harian termasuklah beribadah..jadi Tubuh harus diberi nutrient yang betul dan mencukupi..

Apa yang kita perlukan semasa berpuasa?

Ini memang HOT SET..tahun lepas, permintaan ramai untuk  mula berpuasa dengan Tripple Gem, tapi ramai juga yang suke ESP+Performance Drink..bagi ibu2 yang  menyusukan anak juga , jadi sangat risau kita jadi cepat dahaga, lapar kan..bf mom tahu lah kan betapa lapar dan dahaganya setiap kali lepas bf anak..tapi Insyaallah, mampu bertahan hingga berbuka..



Testimoni Ibu yang Berjaya Menyusu dengan Jayanya dengan Shaklee!



So apa lagi, berminat dengan set ni??Hubungi saya untuk harga diskaun hanya di Vitamin2u.my; 
 Jom hubungi saya;
  email saya di mamajueshaklee@gmail.com
 SMS/CALL/WHATAPPS: 013 2299 108
 FB Page: Vitamin2u.my

Rabu, 10 Julai 2013

PERSEDIAAN PUASA : KEHAMILAN & PENYUSUAN

Selamat menjalani ibadah puasa semua...dah baca niat?? eh...cik mah jangan buat-buat lupe pulak ari ni ari pertame puase ye...cik mat nak g mane tu...eh...tak payah pergi breakfast...tadikan dah sahur... :)

Hari pertama berpuasa ni mesti ramai ade yang tak tersengaja nak g sarapan..maklumlah...dah biasa sarapan pagi-pagi...eh cik mai...kenape tak puase ni??? o pregnant...cik mai...pregnant pun boleh berpuasa & selamat...tak jejas pun kandungan tu kalo anda berpuasa..Jom baca serbe sedikit perkongsian tentang puasa bagi ibu hamil  & ibu yang menyusu dipetik dari celikvitamin



Q: Adakah Ibu Hamil boleh berpuasa?
A: Kehamilan merupakan satu perubahan fisiologi yg normal. Oleh itu, ibu yg hamil bukanlah seorang pesakit dan seharusnya menjalani kehidupan spt biasa. Jadi, ibu hamil BOLEH BERPUASA (kecuali utk kes2 spt ibu hamil yg mengalami alahan yg teruk, yg berpenyakit kronik spt diabetes, darah tinggi, penyakit buah pinggang, pesakit jantung dsb, yg mempunyai masalah anemia/kurg darah dan mengalami pendarahan semasa hamil).

Apabila ibu hamil berpuasa, bayi di dalam kandungan tidak turut sama berpuasa. Bayi dalam kandungan akan mengambil terus makanan yg diperlukan melalui uri. Oleh itu, ibu hamil yg tak mengamalkan pemakanan yg seimbang boleh menyebabkan kesihatannya terjejas. Namun, ini tak bermakna si ibu perlu makan dua kali ganda kerana pemakanan yg berlebihan juga boleh memudaratkan kesihatan.




Q: Adakah Ibu boleh meneruskan Penyusuan di bulan Ramadhan atau semasa berpuasa?
A: Ibu menyusu BOLEH BERPUASA walaupun menyusukan bayi mereka tanpa menjejaskan kualiti dan kuantiti susu yang dihasilkan. Isipadu susu yg dihasilkan tidak bergantung sepenuhnya kpd berapa banyak air yg ibu minum di siang hari tetapi bergantung kpd berapa kerap payudara dikosongkan sama ada dengan cara hisapan bayi atau mengepam.

Q: Bagaimanakah utk memastikan ibu hamil kekal cergas semasa berpuasa dan susu ibu mencukupi walaupun si ibu berpuasa?

Pertama: Ibu hendaklah YAKIN bahawa penghasilan susu tidak akan terjejas walaupun berpuasa. Dalam penyusuan, keyakinan ibu AMAT PENTING kerana ia mempengaruhi emosi dan minda si ibu. Emosi dan minda yg positif akan merangsang hormon oksitosin dan seterusnya memastikan penghasilan susu yg berterusan..InshaAllah

Kedua:  Ibu hendaklah memastikan kandungan nutrien yang SEIMBANG dijaga sepanjang bulan Ramadhan. Jgn lupa pengambilan air yg mencukupi juga merupakan sebahagian drpd nutrien yg seimbang. Tubuh manusia mengandungi 70% air, maka ibu hendaklah minum air sekurang-kurangnya 3 Liter air sehari. Di bulan Ramadhan, ibu boleh mengambil air sedikit demi sedikit sepanjang waktu berbuka sehinggalah waktu bersahur.

Ketiga: Pemakanan yg SIHAT dan SEIMBANG hendaklah diambil semasa berbuka dan bersahur. Mulakan berbuka puasa dgn air dan kurma. Kemudian tunaikan solat dan berehat seketika sebelum makan makanan yg berat. Makanlah dgn perlahan dan jgn terlalu kenyang utk mengelakkan ketidakhadaman makanan.


Di SHAKLEE, Anda  mempunyai Set "MIGHTY 3 GEMS" yang terbukti secara klinikal membantu sesiapa  sahaja untuk kekal bertenaga sepanjang berpuasa. 



ESP (perisa natural vanilla) : – Membekalkan tenaga & memberikan rasa kenyang yang lebih lama. Menyediakan tenaga yg berkekalan dan membantu menahan rasa lapar menerusi bekalan sumber tenaga yg konsisten.

MEALSHAKE (perisa french vanilla) : ‘Easy-On-the-Go Meal’ kerana penyediaannya yang begitu mudah, dan kandungannya yang lengkap membekalkan nutrient keperluan harian. Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh. Sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein.

PERFORMANCE DRINK (perisa natural orange): – Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah. Membantu mengelakkan rasa dehydrate akibat kurang minum air ketika sedang berpuasa. Terbukti secara klinikal mampu menyokong tahap hidrasi berbanding air.


So apa lagi, berminat dengan set ni??Hubungi saya untuk harga diskaun hanya di Vitamin2u.my
 Jom hubungi saya; 
  email saya di mamajueshaklee@gmail.com 
SMS/CALL/WHATAPPS: 013 2299 108 
FB Page: Vitamin2u.my