Memaparkan catatan dengan label Ostematrix. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Ostematrix. Papar semua catatan

Sabtu, 25 Mac 2017

Adoi...sakitnya urat leher tegang



Assalamualaikum semua.....

Rasa-rasa nya pasti ramai di antara kita yang pernah mengalami urat leher tegang samaada salah bantal (istilah orang tua-tua) atau pun akibat stress yang melampau..

Tapi, jangan pandang ringan ye jika anda sakit urat leher. Kene juga berjumpa doktor untuk buat pemeriksaan. Dari segi kesihatan, ada juga kait kan tegang urat leher dengan masalah darah tinggi dan juga kolestrol tinggi...

Baru-baru ini, ada seorang sahabat alam maya saya juga telah membuat pemeriksaan di klinik kerana leher nya sakit. Jadi sebab itulah saya terpanggil untuk membuat research mengenai urat tegang ni untuk  info saya sendiri dan mungkin berguna untuk pembaca yang lain. 


Selain daripada rawatan daripada doktor, supplement juga banyak membantu bagi meredakan kesakitan urat tegang. 


Omega 
DHA dan EPA didalam omega boleh menentang Thrombosis , tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah, melancarkan aliran darah didalam salur darah, maka ia berkesan dalam membantu tekanan darah kembali normal, dan ketegangan kepala. Ia juga merendahkan kolestrol dan menghindar pembekuan darah.

B Complex
Dikenali vitamin anti-stress yang sepatutnya diamalkan setiap hari. 

Ostematrix
Menenangkan urat saraf.
kalsium banyak membantu merelaxkan urat saraf yang sakit. 

Selain dari segi pemakanan, kalo betul sakit selepas bangun dari tidur..apalagi..bole lah jemur sekejap bantal tu supaya ia lebih gebu dan hama-hama hilang..🙂

Sehingga berjumpa lagi...



Sabtu, 11 Mac 2017

Busyuk nya kentut....



Salam hujung minggu semua....

Nampak tak tajuk seram yang saya nak cerita haha..

Saya perasan, selepas konsisten amalkan Ostematrix sebelum tidur, bangun je pagi memang segar badan, senang nak buang air besar dan yang paling ketara minggu pertama tu kentut memang busyuk..

Jadi, terpanggil la nak kaji gak ape sebab kentut bole jadi busyuk...

Kentut adalah campuran udara yang 'ditelan tanpa sengaja', yang kemudiannya masuk ke dalam sistem penghadaman. Ia masuk samada semasa kita bernafas, semasa mengunyah chewing gum ataupun makan dengan terlampau cepat. Udara ini nanti akan bercapur dengan gas yang dihasilkan oleh bakteria dalam usus (bakteria dalam usus kita semua hasilkan gas semasa ia pecahkan gila dan kanji). Proses pecahan gula dan lemak ni saja dah hasilkan kira-kira 3-6 cawan gas dan gas-gas ini perlu dikeluarkan. Tak boleh simpan dalam perut lama-lama. (sumber : Greenaard )

Ok..faham tak ape yang sumber tu cerita tentang kentut 😀

Melalui pembacaan saya melalui google..Kentut busyuk ada kaitan dengan masalah kesihatan juga..

Sebagai contoh selepas korang ambik makanan dari produk tenusu (susu, keju, telur), jam-jam tu jugak nak terkentut, dan kebanyakan nya memang akan bau, itu menunjukkan badan ada masalah memproses laktosa (lactose intolerance). 


Dalam keadaan yang lain pula ia boleh jadi petunjuk kepada masalah yang lebih kronik tentang usus ataupun mungkin jangkitan gastroenteritis.Untuk kepastian, pergi la buat pemeriksaan di klinik.

Dalam kebanyakan kes pula, kentut busyuk ni adalah kerana masalah penghadaman antaranya sembelit, masalah usus dll. 


Tapi jangan risau la, ada pernah keluar di harian metro tak ingat tarikh bila, mengatakan kentut busyuk sebenarnya adalah petanda korang mempunyai tahap kesihatan yang baik sebab anda telah mengeluarkan gas dari badan.


Jika sekiranya anda memang mempunyai masalah penghadaman, jangan risau..amalkan je pemakanan bawang putih & halia. Supaya lebih lawas & membantu pembuangan angin dalam badan. 


Sehingga berjumpa lagi!






Jumaat, 3 Mac 2017

Leganya..Period Pain Hilang Lepas Makan Ostematrix


Assalamualaikum..
Nak story satu kisah benar di office..
Baru-baru ni, ada kawan di office monyok je. bila ditanya kenapa, dia beritahu sebab period pain..

Nasib baik lah ada standby ostematrix di office. So Saya pun bagi la kawan tu 4 biji ostematrix. kesian jugak tengok. Beberapa jam lepas tu, tengok si kawan ni ke hulu ke hilir sibuk buat kerja. So saya tanya lagi.. "dah elok ke? ". si kawan jawab, " ha dah okay lah. apa nama ubat jue bagi tu..bulan depan saya nak beli lah.."

Eh napa tak percaya pulak. Betul lah ostematrix ni membantu lega kan period pain. 

Sebenarnya semasa period, level kalsium dalam darah turut berkurangan dan menyebabkan pengecutan atau pergerakan kuat otot – otot uterus. Beberapa kajian menunjukkan gen merupakan faktor utama. Gen membuatkan seseorang mengalami tahap senggugut yang berlainan.

Faktor lain seperti diet dan suasana persekitaran juga memainkan peranan. Diet yang berlemak, rendah protein dan rendah serat boleh meninggikan risiko untuk individu mengalami senggugut. Pengambilan gula yang banyak, alkohol serta kopi semasa period turut menyebabkan senggugut. Wanita yang merokok lebih berisiko berbanding yang tidak merokok. Rehat yang tidak mencukupi dan tekanan yang tinggi di tempat kerja juga boleh mengganggu keseimbangan bahan kimia dalam badan dan seterusnya mengakibatkan senggugut.

So, kenapa ostematrix?? 
Wanita yang mengambil calcium yang mencukupi dapat mengurangkan masalah senggugut. Sebelum haid bermula, PARAS BEKALAN KALSIUM AKAN MENURUN menyebabkan emosi tidak stabil dan lain-lain symptom senggugut. Oleh itu, pengambilan kalsium tambahan dapat mengawal turun naik perasaan serta symptom-simptom yang lain.Selain itu, wanita yang menghidap senggugut juga kekurangan Magnesium.


Di Shaklee, supplemen kalsium-magnesium (Cal-Mag) dikenali sebagai OsteMatrix.

Pengambilan yang disyorkan ialah sebanyak 4 biji sehari, bersamaan 1000 mg kalsium/400 mg magnesium. Ini bermakna, setiap sebiji pil Cal-Mag Shaklee boleh membekalkan 250 mg kalsium/ 100 mgmagnesium…so kalau hari biasa ,ambil 2 biji.. is good enough for u to prepare sebelum kedatangan kawan baik kita tu..





Apa lagi jom calling2
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/
 ⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108

Khamis, 2 Julai 2015

Atasi gusi bengkak dan berdarah dengan shaklee

Punca Gusi Bengkak Dan Berdarah

Kebiasaannya, gusi berdarah disebabkan oleh radang gusi atau lebih dikenali sebagai GINGIVITIS. Jom baca sedikit tentang GINGIVITIS.
Adakah gigi anda berdarah setiap kali menggosok gigi? Gusi berdarah kerap dikaitkan dengan radang gusi atau disebut gingivitis yang selalunya disebabkan binaan plak pada gigi. Plak yang kelihatan seperti simen terjadi disebabkan teknik pembersihan gigi yang tidak betul atau kecederaan pada gusi disebabkan teknik menggosok yang agresif.
Jika gigi tidak dijaga, dalam jangka masa panjang plak akan menjadi faktor utama gigi mereput. Plak mengandungi bakteria, mukus dan sisa makanan. Andai tidak dibuang ia berubah menjadi tartar yang boleh terperangkap di dalam akar gigi.
Plak dan tartar menyebabkan kesan radang pada gusi. Ia menyebabkan gusi membengkak dan lembut. Kecederaan atau trauma pada gusi, walaupun apa pun sebabnya (termasuk teknik menggosok gigi yang agresif) juga boleh menyebabkan gingivitis.
Selain itu, risiko gingivitis termasuklah diabetes yang tidak dikawal, hamil dan gigi tidak bersih. Gigi yang tidak teratur dan penggunaan alat penjagaan seperti berus gigi atau pendakap gigi tidak bersih boleh juga menjejaskan kesihatan gusi.
Kadangkala pengambilan ubat-ubatan seperti pil pencegah kehamilan juga boleh dikaitkan dengan gingivitis. Satu lagi faktor yang kerap dikaitkan dengan gingivitis adalah diet yang tidak betul, terutama kekurangan vitamin C atau B selain kalsium.
Kalsium misalnya penting untuk mengekalkan kekuatan tulang termasuk tulang yang menyokong gigi. Vitamin C membantu mengekalkan integriti tisu yang saling berkait. Ia juga adalah antioksidan yang kuat dalam menangani masalah radikal bebas yang memusnahkan tisu.
Justeru, kekurangan vitamin C membolehkan gingivitis memusnahkan tisu yang menyokong gigi termasuk gusi, ligamen dan tulang alveolar (yang bertindak sebagai soket kepada gigi).
Sumber Maklumat: Berita Harian

Supplement Shaklee Untuk Gusi Bengkak Dan Berdarah

Selain berkumur dengan air garam, minum air kosong yang mencukupi, memberus gigi selepas makan dan memberus dengan betul. Shaklee juga boleh membantu mempertingkatkan kesihatan gigi dan gusi iaitu dengan Vitamin C dan Ostematrix.


Berfungsi untuk memperbaiki simptom pendarahan. Kekurangan Vitamin C adalah penyebab gusi berdarah.Tubuh kita sering kehilangan vitamin C semasa melakukan aktiviti harian. Vita C dengan pelepasan berperingkat dapat membantu dalam menyalurkan vitamin C berterusan. Ia juga membantu dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan tubuh badan.

Merawat gusi berdarah dan merangsang darah untuk memekat.Ia membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi.  Ia juga mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik.


TESTIMONI




Apa lagi jom calling2 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 

Selasa, 9 Disember 2014

Sakit Lutut Tiada lagi dengan Ostemetrix

Hai Semua...
baru berkesempatan untuk menyapu sawang di blog kesayangan ku ni...
hujung-hujung tahun memang waktu yang sibuk..semua nak closing..semua nak appoval..memang penat..tapi redah je la kan..memang tu tanggungjawab kite kan :)

Ni nak share cite..
keajaiban #shaklee Ostemetrix..ala..kalsium shaklee yang power tu...
kisah spring cleaning hujung minggu..
bile badan penat..buat keje pun nak cepat jer..
da siap sapu umah..mengemop..mendobi..terajin nak tukar langsir (kot2 hubby nk offer beli langsir baru :P)
panjat punya panjat..skali bunyi lutut meletup...
sapa yang pernah rase pasti tahu bagaimana sakitnye kan...
sampai ke malam berdenyut2 lutut tu..
sebelum tidur..4 biji ostemetrix
Alhamdulillah..keesokan nya dah hilang sakit kaki...

memang best la ostemetrix ni... lagi cerita oste ni disini ye!

yang tak tahu ape tu oste meh tgk picture bawah ni..



Apa lagi jom calling2
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/
 ⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 
 Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini

Selasa, 11 November 2014

Selamatkan diri anda dari Osteoperosis dengan Shaklee Ostematrix!

Baru-baru ni, office ade mejemput BP Healthcare untuk menjalankan pemeriksaan kesihatan percuma...Antara pemeriksaan yang dijalankan adalah tentang kondisi tulang...Baru tahu tentang perkataan "Osteopenia". hehe 

Ape dia "Osteopenia"??
Ia adalah satu keadaan di mana kepadatan mineral tulang adalah lebih rendah daripada biasa. Hal ini dianggap oleh ramai doktor untuk menjadi penyebab kepada osteoporosis. Namun, tidak setiap orang yang didiagnosis dengan osteopenia akan menjadi osteoporosis. Lebih khusus lagi, osteopenia ditakrifkan sebagai kepadatan mineral tulang T-skor antara -1.0 dan -2.5.



Korang faham ke???hehe bahasa mudahnya..osteopenia adalah peringkat awal kepada osteoporosis jika tidak dirawat dan dikawal dari peringkat awal. Jika korang menjalankan pemeriksaan tulang tersebut, result nya akan di terjemahkan seperti gambarrajah dibawah ni.



Bagi yang mendapat graft di dalam line kuning, anda adalah yang dikategorikan sepagai penghidap osteopenia dimana kalsium didalam tulang mulai berkurangan dan akan menyumbang kepada osteoporosis jika tidak dirawat.

Bagaimana shaklee membantu???
Tentunya dengan shaklee Ostematrix..ha..name pun dah lebih kurang kan...:)


KELEBIHAN KALSIUM SHAKLEE OSTEMATRIX MENGEKALKAN TULANG YANG SIHAT

1. Vitamin D - Membantu merawat penyakit rickets. Ia meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus untuk meninggikan ketumpatan tulang, menguatkan kerangka, memperbaiki penyakit periodontal. Vegetarian, yang kurang terdedah kepada matahari sewaktu musim panas, individu melebihi 55 tahun, wanita hamil dan kanak-kanak perlu menyambil supplement vitamin D.

2. Magnesium – Ini merupakan ion positif nombor 2 yang paling penting dalam badan kita. Ianya menggalakkan komposisi tulang dan rawan. Membantu sistem saraf, mengaktifkan enzim tubuh untuk menghasilkan tenaga, pengecutan saraf dan otot, menstabilkan denyutan tidak sekata pesakit jantung, memudahkan rembesan keluar sisa dari perut dan usus, menghalang endapan kalsium, melarut dan mengurangkan formasi batu karang atau batu hempedu. Ianya juga penting untuk mereka yang mempunyai masalah fluktuasi glukos.

3. Zink, boron, manganese dan kuprum – Memelihara metabolisma kerangka dan pertumbuhan otot, menyusun enzim yang diperlukan untuk membaiki tulang, rawan dan mengahalang arthritis

Lagi cerita tentang Ostemetrix disini






Apa lagi jom calling2 
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com
 ☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108

Selasa, 21 Oktober 2014

Ubati sakit gigi secara semulajadi





Sakit gigi atau gusi bengkak memang antara penyakit ramai penah alami...

Pada saya..memang kalo sakit gigi satu kerja pun tak bole nak buat..makan pun tak selera...

Jom tengok...ape yang shaklee bole bantu secara semulajadi dalam menangai masalah sakit gigi atau gusi benggak...



1. B Complex

Vitamin B12 turut dikenali sebagai vitamin tahan sakit (painkiller). Kajian juga menunjukkan pengambilan vitamin B12 memainkan peranan penting dalam fungsi normal otak, sistem saraf dan pembentukan darah. (sumber) Semasa sakit, disarankan ambil 2-3 biji serentak untuk membantu mengawal kesakitan.

2. Garlic Complex

Apabila bawang putih mentah diketuk/dipotong/dikunyah, ia menghasilkan satu sebatian sulfur aktif yang dinamakan Allicin. Allicin mempunyai fungsi antibiotik dan anti-kulat yang hebat. Namun, sebatian ini tidak stabil dan mudah berubah bentuk sekiranya cara penyediaan tidak betul. Bawang putih yang dimasak hampir tidak mempunyai Allicin kerana ia mudah dirosakkan oleh haba. Jadi, kita perlu mengambil bawang putih secara mentah untuk dapatkan khasiat Allicin ini. Secara jujurnya, saya sendiri belum pernah cube garlic ni..sbb dlm masakan, saya selalu letak byk bwg putih..

3. Ostematrix

Kajian menunjukkan Magnesium mampu membantu meringankan sakit kepala, kekejangan otot, ketegangan otot, dan ketegangan otot. Mereka yang mempunyai kekurangan magnesium mungkin mengalami ketegangan otot yang berlebihan, yang boleh mencetuskan kekejangan otot , kegelisahan dan tics. Pengambilan dos yang dicadangkan adalah 400mg magnesium sehari. 4 biji ostematrix membekalkan 1000mg kalsium dan 400 mg magneisum untuk keperluan setiap hari.


Apa lagi jom calling2
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com
 ✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini


Isnin, 16 Disember 2013

Assalamualaikum & selamat pagi semua....
Nak share simple jer ari ni :)

Memang biasa la kan preggy women akan sakit2 badan, belakang sebab nak support perut yang semakin membesar..
apa yang saya amalkan untuk mengatasi hal ini???
tentunya Shaklee Ostematrix bukan sekadar kalsium..

Ostematrix-Membantu Mengurangkan Risiko Osteoporosis
********************************************
Kalsium dan Vitamin D yang mencukupi sepanjang hayat yang merupakan sebahagian daripada diet yang seimbang berupaya mengurangkan risiko osteoporosis. Sebagai tambahan bagi membina tulang dan gigi yang kuat, nutrisi yang terdapat di dalam OsteMatrix berupaya:
*Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
*Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf
*Menolong mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah meradang dan kemurungan.

Sebiji Shaklee OsteMatrix Membekalkan:

1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium





Ia berkesan dengan saya...mengatasi masalah sakit-sakit belakang & cramp...Jom la cube..
Sepanjang tempuh hamil ni saya akan share..apa sahaja masalah saya ketika hamil & bagaimana saya atasinya dengan shaklee...

Sehingga bertemu lagi di post yang akan datang :)


Apa lagi jom calling2
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/
 ⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 

Jumaat, 3 Mei 2013

Ostematrix teman baik wanita



3 Masalah yang selalu membelenggu wanita adalah sakit belakang, morning sickness & Kurang lawas.

Dari sakit sikit, makin parah jadinya jika tidak di rawat segera..Jadi, apa cara nya? Anda hanya perlu ambil kalsium yang secukupnya. Tapi bukan sebarang kalsium, penyerapan kalsium memerlukan bantuan daripada mineral lain seperti magnesium, boron, mangan dll.Tanpa mineral ini, kalsium tidak dapat diserap dengan baik dan badan tidak mendapat kesan yang baik.Jadi..apa pilihan anda?

SHAKLEE OSTEMATRIX adalah kalsium yang terbaik...kenapa???


  • Kalsium semulajadi yang paling mudah diserap oleh badan.
  • Dilengkapi dengan magnesium, boron, vitamin D, vitamin K dn mangan yang membantu penyerapan kalsium oleh badan
  • Telah dibuktikan dengan ujian klinikal




oh ya...ostematrix ini sesuai untuk lelaki dan wanita yang mencari-cari kalsium yang terbaik di pasaran...

Jadi dapatkan ostematrix anda hari ni..Harga runcit RM61 untuk 120 biji  tapi untuk dapatkan diskaun istimewa hubungi saya segera hanya dengan saya & Vitamin2u.my.


Jom hubungi saya;
email saya di mamajueshaklee@gmail.com
SMS/CALL/WHATAPPS: 013 2299 108
FB Page: Vitamin2u.m


Isnin, 8 April 2013

Ostematrix


Keistimewaan Ostematrix

  • Mengandungi 1,000 mg kalsium unsur dari sumber alam semula jadi yang paling yang concentrated dan mudah diserap
  • Mengandungi 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang dan membantu menguatkan tulang
  • Mengandungi 400 IU vitamin D (100% DV) untuk merangsang penyerapan kalsium
  • Mengandungi Boron dalam jumlah yang disokong secara klinikal untuk membantu metabolisme tulang
  • Mengandungi Vitamin K membantu mengikat mineral untuk membentuk tulang


Fungsi Ostematrix

  • Mencegah obesiti
  • Melindungi otot jantung
  • Mengelakkan kanser kolon
  • Mengurangkan simptom PMS
  • Mencegah batu karang
  • Memastikan tahap pH alkali yang sihat
  • Membantu pengangkutan nutrien
  • Menguatkan tulang,kuku, gigi dan gusi.
  • Membantu merawat tulang retak, kuku rapuh, ekzema, kekejangan dan gusi berdarah
  • Mengawal dan mengekalkan tekanan darah yang normal
  • Merawat sakit sendi dan arthritis
  • Mengurangkan stress, mengimbangi tekanan darah, menenangkan saraf, menggalakkan tidur lena di malam hari
  • Mengatasi mood swing dan sakit kepala
  • Membantu mengurangkan masalah hiperaktiviti perut dan masalah gastrik
  • Membantu pengecutan otot dan transmisi saraf


Siapa perlukan Ostematrix?

  • Mereka yang kurang mendapat kalsium dari pemakanan harian.
  • Mereka yang mengambil berat tentang pembinaan tulang dan mengekalkan tulang yang sihat untuk jangka masa panjang
  • Mereka yang merokok, pengambilan alkohol yang tinggi, atau kerap minum minuman ringan tabiat gaya hidup yang boleh mengehadkan atau mengganggu penyerapan kalsium
  • Wanita yang berumur 30 tahun dan ke atas, remaja dan warga tua.
  • Ibu hamil dan menyusukan anak yang amat memerlukan jumlah kalsium mencukupi
  • Wanita yang mengalami gejala PMS
  • Mereka yang mengambil berat tentang tekanan darah yang normal
  • Individu yang alami sakit lutut, sakit pinggang dan sendi
  • Individu yang sering alami kebas-kebas kaki dan tangan terutama di malam hari
  • Sekiranya anda sukar menelan kalsium dalam bentuk lain




So, anda berminat ingin mencuba?Hubungi saya melalui;
Add friend/PM : Jumirah Muen
Call/SMS:013-2299108