Memaparkan catatan dengan label Set Kehamilan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Set Kehamilan. Papar semua catatan

Khamis, 13 Februari 2014

Tips Kehamilan : Menangani Loya di awal Kehamilan

Assalamualaikum semua...

Terpanggil untuk menulis tentang topik ni sebab my sis teruk sangat alahan di awal kehamilan..sampai kene masuk drip hampir setiap hari..Kesian je tengok..
tapi itulah cabaran ibu mengandung..apa-apa pun kene tabah menghadapi nya...


Kalau kita google, macam2 petua dan cara yang boleh kita cuba utk hilangkan mual dan loya. Tapi taktau yang mana satu berkesan? Ada yang dah cuba semuanya tapi sama juga masih loya, masih lagi muntah2 sampai badan rasa tak bermaya.

Antara petua yang kita boleh dapat dr Mr. Google adalah :
*amalkan makan madu, kurma, asam, mangga
*selalu minum air halia, 100plus, jus lemon, air masak
*kerap makan walaupun tak lapar
*elakkan dari menghidu bau-bauan yg kurang enak
*berhenti pikir "rasa nak muntah"
*banyakkan berehat dan tenangkan fikiran



Sebenarnya kenapa rasa loya?
Sebenarnya, rasa loya/mual/mabuk adalah petanda baik bahawa paras hormon kehamilan kita adalah tinggi. Ia keluar dlm kuantiti yg banyak sehingga plasenta kita mengambil alih kerja untuk mengekal dan menyuburkan baby dalam kandungan.

Berapa lama rasa loya ni baru hilang?
Tak lama.....bila dah masuk 14weeks preggy insyaAllah kita dah sihat berseri-seri seperti ibu hamil yang lain. Masa ni excited tak sabar nak tunggu baby tendang2 :)

Boleh jejaskan pembesaran baby
 Tak jejas...dengan syarat makanan dan minuman kita cukup untuk baby   tak ?Tapi kalau kandungan (bank perut kita) kosong dan tak cukup, itu yg menyebabkan pertumbuhan otot dan saraf baby mungkin terganggu. Jangan lupa makan folic asid ye!

Cara nak atasi ?
Boleh cuba try test petua dan cara yg ada dalam mr.google, kalau tak berkesan juga...boleh cuba supplemen semulajadi Shaklee kerana ia dah berjaya bantu ramai ibu hamil yang terpaksa melalui morning-sickness/sympthom loya ni.




Secara logik nya, bila kita disahkan mengandung, keperluan nutrisi kita bertambah. Adakah kita kena makan banyak? Makan banyak itu mungkin betul, tapi bukan bermakna makan nasi bertambah 3 pinggan. Kita kena faham beza antara keperluan badan dengan keperluan perut. Perut kenyang sukahati tapi badan perlukan nutrisi. Untuk siapa? untuk kita dan baby. Nutrisi yang lengkap amat penting untuk tenaga si ibu, pertumbuhan & perkembangan bayi - fizikal, & otak.

Jadi pastikan, anda makan nutrisi lengkap bukan nya makan kuantiti yang banyak!

Apa lagi jom calling2
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/
 ⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com
 ✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108
  Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini

Rabu, 5 Februari 2014

Diari Kehamilan: Update tentang HB Rendah

Assalamualaikum...

Sorry u'olls...lambat updates tentang HB low tu.. :) 
Kan dah janji nak buat experiement atas diri sendiri tentang keberhasilan vitalea shaklee (set hamil shaklee am nye)..so jom bace perkembangan nye yer...


Experiment yang saya buat adalah seperti dalam gambar kat atas tu...

  • HB mula turun pada penghujung Disember 2013 yang lalu. Nurse kat KK bagi zincofer & Iron utk stabilkan. Sebab sebelum ni mmg cantik..13.2 .. so kene datang check in 2 weeks.
  • So, start la ambil zincofer & iron tablet..skip makan vitalea (takut overdose iron), tapi still ambil B Complex & Ostematrix shaklee. Lepas 2 minggu, check up tp xde perubahan still 10.8 gak..dah la xstabil..kepale pening2 pulak lepas makan zincofer & iron tablet tu...so kene datang check in 2 weeks
  • Tak bole jadi...start tggl kan zincofer & iron tablet, maintain makan vitalea..
  • Lepas 2 minggu, check up lagi...( jemu weh asik dtg check up jer..dah la tggu lame), tapi...happy la..sbb HB dah naik normal balik lepas makan vitalea..so dengan bangga cakap dekat nurse..sy xamik zincofer & iron tablet dah..saya amik shaklee..Nurse pun cakap wah..mmg ramai amik shaklee skang...tgh hot ye shaklee ni..
  • Jadi, kesimpulan nye, Vitalea mmg membantu bagi masalah HB low di kalangan ibu hamil..Kalo tak percaya..cuba lah sendiri :)



Apa lagi jom calling2 
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
: mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 
  Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? 
 Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini

Rabu, 8 Januari 2014

Diari Kehamilan : HB Rendah?????

Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah...sekarang dah masuk minggu ke 21 kandungaku...Masa awal-awal check up dulu siap nurse puji hb ok, berat ok, kaki tak bengkak...bangge la..sebab konsisten amik set kehamilan shaklee :)

Tapi recently, sebab terlalu sibuk dengan tugas, ade masa-masa terskip makan vitalea..hah..ape kesan nyer?? dengan kesibukan harian & diet seharian tak menentu, semalam check up nurse dah mula bagi warning...HB awak dah turun dah ni...berat naik banyak sgt...adoiii....

Ape penting nya kita jage paras HB semasa hamil ni???meh saya kongsi sikit...

HB rendah atau juga dikenali sebagai anemia adalah apabila kadar hemoglobin (hb) yang merupakan salah satu komponen darah kurang daripada normal. Ia bukan darah rendah tau...jangan salah faham ye...


Kesan pada perkembangan bayi dalam kandungan ;

Kandungan kurang dari 5 bln (<20 minggu)
Pada masa ini bayi sedang melalui proses organogenesis i.e pembentukan organ2 seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak, dan anggota2 lain. Jika darah kurang pekat (<11g/dl), jika jantung tidak terbentuk dgn sempurna, bayi akan gugur. Jika jantung dpt dibentuk tetapi darah terlampau cair bayi mungkin hidup tetapi cacat(eg. tiada kaki & tangan dgn sempurna). Jika bayi sempurna sifat tetapi darah cair akan melambatkan pembentukan otak bayi, mungkin bayi akan selamat di lahirkan tetapi kurang pandai.

Kandungan 5 bulan ke 7 bulan (20-28minggu)
Ketika ini bayi kita telah sempurna pembentukan sifat dan anggota badan tetapi jika Hb terlalu kurang bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya bayi boleh mati dalam kandungan.

Kandungan 7 bulan ke atas(28-40 minggu)
Sifat bayi telah sempurna dlm usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung pada kepekatan darah (Hb). Jika Hb terlalu cair/rendah (<9g/dl), jantung tidak kuat dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan. jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain dapat sedikit, bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.

Itu semua masalah untuk bayi...bagaimana pula kesannya pada ibu??

Jika Hb kurang, ibu akan cepat berasa letih, kadang2 akan mengalami sesak nafas, pening2 dan rasa nak pitam, jantung bergerak laju atau rasa berdebar2 (palpitation)

Jika semasa mengandung atau semasa bersalin ada kehilangan darah, darah akan bertambah cair dan ini boleh membawa kepada kerosakan jantung, paru2, buah pinggang dan boleh membawa maut.


Jadi jangan main-main kalau HB rendah ketika mengandung. sebab tu doktor suh  pi klinik 2 minggu sekali nak monitor bagi HB jangan rendah. InsyaAllah, setiap sakit ada ubatnya. Jadi, mari mencegah daripada mengubati.

Apa lagi...jom la amalkan set kehamilan shaklee secara konsisten...jangan skip2 dah untuk kebaikan ibu & anak...so start malam tadi dah siap2 pasang reminder d hp untuk ingat waktu makan vitalea :)

Nantikan keputusan nya lagi dua minggu ye! wah...experiment atas diri sindiri u'olls...





Apa lagi jom calling2 
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
: mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108
 

Isnin, 16 Disember 2013

Assalamualaikum & selamat pagi semua....
Nak share simple jer ari ni :)

Memang biasa la kan preggy women akan sakit2 badan, belakang sebab nak support perut yang semakin membesar..
apa yang saya amalkan untuk mengatasi hal ini???
tentunya Shaklee Ostematrix bukan sekadar kalsium..

Ostematrix-Membantu Mengurangkan Risiko Osteoporosis
********************************************
Kalsium dan Vitamin D yang mencukupi sepanjang hayat yang merupakan sebahagian daripada diet yang seimbang berupaya mengurangkan risiko osteoporosis. Sebagai tambahan bagi membina tulang dan gigi yang kuat, nutrisi yang terdapat di dalam OsteMatrix berupaya:
*Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
*Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf
*Menolong mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah meradang dan kemurungan.

Sebiji Shaklee OsteMatrix Membekalkan:

1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium





Ia berkesan dengan saya...mengatasi masalah sakit-sakit belakang & cramp...Jom la cube..
Sepanjang tempuh hamil ni saya akan share..apa sahaja masalah saya ketika hamil & bagaimana saya atasinya dengan shaklee...

Sehingga bertemu lagi di post yang akan datang :)


Apa lagi jom calling2
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/
 ⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 

Rabu, 11 Disember 2013

Menempuh awal kehamilan dengan shaklee


Assalamualaikum semua...
lame tak update blog ni kerana kekangan masa..
Hari ni nak share experience sendiri..
Alhamdulillah...sejak amalkan shaklee memang tenaga keep high level..sampai terlebih-lebih subur haha
Kini dah sah mengandung 17 weeks..


Recently saja la nak buat experiment sendiri..
memang saya amalkan B-Complex & Ostematrix sahaja tanpa vitalea & vitamin C untuk awal kehamilan ni..
masa check (baru 2x jer g klinik gomen) nurse puji, "o..ade alah ke..hb ok,gule ok..macam tak de alah je"
ape lagi...kembang semangkuk ler..dalam hati "sbb makan shaklee le tuh"
so sebelum check up seterusnya..saja menggatal nak buat experiment.. saya stop makan B-Complex tu
wah...akibat nye kene bebel dengan nurse..
"HB da turun dah ni..xmakan ubat saya bagi la tu..makan ubat..bahaya tau HB turun"
adoiyai...panas je telinge :)
So memang terbukti la eh.. B Complex shaklee juga membantu ketika kehamilan ni.. Sejak kenal shaklee, dah jarang makan ubat hospital or klinik...inginkan kesihatan secara semulajadi :)



Apa lagi jom calling2
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 
 Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini 

Jumaat, 19 April 2013

SET KEHAMILAN


Preggy Set (Trimester I)

Vitalea, B-comp,Vita-C dan Ostematrix

Tak perlu ambil asid folic dan obimin kerana asid folic terkandung dalam vitamin B, manakala obimin boleh didapati dari vitalea

Preggy Set (Trimester II dan III)

Vitalea, B-comp, Vita-C, Ostematrix dan Omega Guard

Tak perlu ambil asid folic dan obimin kerana asid folic terkandung dalam vitamin B, manakala obimin boleh didapati dari vitalea




Berminat?Hubungi saya;

Add friend/PM : Jumirah Muen
Call/SMS:013-2299108