Memaparkan catatan dengan label Vitalea. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Vitalea. Papar semua catatan

Sabtu, 6 Jun 2015

Kepentingan Vitamin A untuk kanak-kanak

Vitamin A adalah nutrien yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak. Ia bagus untuk tumbesaran tulang dan penglihatan yang baik. Vitamin A penting untuk perkembangan sel tisu terutamanya bagi memelihara kulit, rambut dan kuku yang sihat.

Mengikuti usia kanak-kanak yang semakin meningkat, semakin banyak Vitamin A yang diperlukan oleh tubuhnya. Jumlah dos yang disyorkan mengikut saranan pengambilan nutrient Malaysia 2005 (RNI M’sia 2005) adalah.


  • Umur 1 hingga 3 tahun: 400mcg sehari
  • Umur 4 hingga 6 tahun: 450 mcg sehari

Jumlah yang disyorkan di atas tidak wajib diikuti, ia adalah berdasarkan purata pengambilan di dalam seminggu yang disarankan oleh pakar. Anak anda boleh ambil jumlah lebih sekiranya perlu.

Sumber-sumber vitamin A
Sumber semulajadi seperti buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna-warni adalah antara makanan yang mengandungi zat Vitamin A yang tinggi. Antaranya adalah lobak merah, ubi keledek, bayam dan labu manis. Selain itu, tembikai susu, lada benggala, apricot dan buah mangga juga mempunyai zat Vitamin A yang baik. Susu dan telur juga antara bahan makanan yang diperkayakan dengan Vitamin A. Untuk pengetahuan anda setiap bahan-bahan tersebut memiliki jumlah Vitamin A yang berbeza bergantung kepada jenisnya.


Kesan-kesan sampingan
Pengambilan Vitamin A yang berlebihan juga boleh mendatangkan kemudaratan. Kebiasaannya, Vitamin A dari sumber haiwan adalah sumber yang aktif. Pengambilan Vitamin A berlebihan dari sumber tersebut boleh menyebabkan loya, muntah, pening, lemah otot dan pening kepala. Untuk jangka masa yang lama, ianya boleh menjadi faktor-faktor osteoporosis, masalah hati dan kegagalan saraf

Namun bagi Vitamin A dari sumber sayur-sayuran dan buah-buahan ataupun di dalam terma sainsnya, karotenoids, ambillah sebanyak mana yang anda mahu kerana ia bukanlah sumber aktif. Ini kerana tubuh menukarkan sumber Vitamin A aktif apabila ianya diperlukan. Buah-buahan dan sayur-sayuran terkecuali daripada proses tersebut.


Secara dasarnya, waspada dengan pemakanan anak anda. Sentiasa periksa dengan pakar nutrisi atau pakar kanak-kanak sekiranya anda tidak jelas akan sesuatu perkara.

Credit :dutch lady smartmoments


Apa yang saya beri pada anak-anak saya untuk memastikan mereka cukup nutrien dan sentiasa sihat?? 




Baca info-info produck tu dalam entry saya sebelum-sebelum ni ye..tekan je link dekat produck tu :)


Apa lagi jom calling2 
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
: mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 
 Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini

Jumaat, 2 Januari 2015

Apa yang baik nye dengan VITALEA untuk kanak-kanak ni???


Pasti ramai yang dah dengar tentang kemunculan semula VITALEA CHILDREN ni...buat ibu-ibu yang pernah bagi anak-anak mereka vitalea ni pasti melompat gembira dengan come back ni...


Ape yang best nye dgn vitalea child ni???



ok..lihat sahaja table comparison di atas ni...Vitalea mengandungi 18 nutrien lengkap untuk keperluan badan yang tak semua brand dipasaran dapat tawarkan..

Diperbaharui dengan 100% vitamin C, D, E dan 8 Vitamin B. Ditambah pula dgn kalsium, magnesium, Zinc, Copper, dan banyak lagi...tengok je la table tu :)

Yang penting..ia tiada perase, pewarna dan pemanis tiruan kerana ia menunngunakan manis semulajadi daripada xylitol yang membantu menangani masalah cavity. 

Ia juga Gluten-free. 

Kanak-kanak yang perlukan Vita-lea For Children

  • Yang kurang selera makan
  • Yang suka makan junk food
  • Untuk tingkatkan system imun
  • Yang kurang makan makanan berkhasiat
  • Yang kurang minum susu (bekalkan 200mg dalam setiap hidangan)
  • Yang tak suka makan sayur
  • vita lea ada vitamin k – bantu pembekuan darah dengan cepat jika luka
  • Yang selalu jatuh sakit 
  • Yang kurang aktif 
Promo sepanjang Jan 2015 ...Beli 3 Percuma 1!! Jom dapatkan Vitalea Child anda sekarang!!



Apa lagi jom calling2 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 
 Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini

Khamis, 16 Oktober 2014

Ceriakan pagi anda dengan Vitalea & B Complex

Ha...sambung cite semalam :)

Satu hari ni memang busy di opis...so, untuk mengelakkan lupe amik Vitalea & B Complex supplement wajib setiap pagi...pagi2 bute sebelum g opis dah telan 1 bj Vitalea, 1 Biji B Complex..
So tak perlu risau lupe :)



Ibu2 sentiasa sibuk bekerjaya atau suri rumah mmg wajib 2 supplement ni tau...mmg rase perbezaan nye bile ambil dgn tak ambil..

Apa kelebihan vitalea?? Ia  lengkap dgn Iron..so pagi-pagi amik iron kite lebih peka dgn persekitaran & xde la feeling blues je memanjang. 

Lain-lain manfaat & cita pasal shaklee baca disini

B Complex pulak mmg terkenal dgn vitamin antistress..meh jenguk cita b complex disini

Jom baca ape kate pengguna 😊👇





Apa lagi jom calling2
  ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini

Rabu, 5 Februari 2014

Diari Kehamilan: Update tentang HB Rendah

Assalamualaikum...

Sorry u'olls...lambat updates tentang HB low tu.. :) 
Kan dah janji nak buat experiement atas diri sendiri tentang keberhasilan vitalea shaklee (set hamil shaklee am nye)..so jom bace perkembangan nye yer...


Experiment yang saya buat adalah seperti dalam gambar kat atas tu...

  • HB mula turun pada penghujung Disember 2013 yang lalu. Nurse kat KK bagi zincofer & Iron utk stabilkan. Sebab sebelum ni mmg cantik..13.2 .. so kene datang check in 2 weeks.
  • So, start la ambil zincofer & iron tablet..skip makan vitalea (takut overdose iron), tapi still ambil B Complex & Ostematrix shaklee. Lepas 2 minggu, check up tp xde perubahan still 10.8 gak..dah la xstabil..kepale pening2 pulak lepas makan zincofer & iron tablet tu...so kene datang check in 2 weeks
  • Tak bole jadi...start tggl kan zincofer & iron tablet, maintain makan vitalea..
  • Lepas 2 minggu, check up lagi...( jemu weh asik dtg check up jer..dah la tggu lame), tapi...happy la..sbb HB dah naik normal balik lepas makan vitalea..so dengan bangga cakap dekat nurse..sy xamik zincofer & iron tablet dah..saya amik shaklee..Nurse pun cakap wah..mmg ramai amik shaklee skang...tgh hot ye shaklee ni..
  • Jadi, kesimpulan nye, Vitalea mmg membantu bagi masalah HB low di kalangan ibu hamil..Kalo tak percaya..cuba lah sendiri :)



Apa lagi jom calling2 
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
: mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 
  Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? 
 Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini

Rabu, 8 Januari 2014

Diari Kehamilan : HB Rendah?????

Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah...sekarang dah masuk minggu ke 21 kandungaku...Masa awal-awal check up dulu siap nurse puji hb ok, berat ok, kaki tak bengkak...bangge la..sebab konsisten amik set kehamilan shaklee :)

Tapi recently, sebab terlalu sibuk dengan tugas, ade masa-masa terskip makan vitalea..hah..ape kesan nyer?? dengan kesibukan harian & diet seharian tak menentu, semalam check up nurse dah mula bagi warning...HB awak dah turun dah ni...berat naik banyak sgt...adoiii....

Ape penting nya kita jage paras HB semasa hamil ni???meh saya kongsi sikit...

HB rendah atau juga dikenali sebagai anemia adalah apabila kadar hemoglobin (hb) yang merupakan salah satu komponen darah kurang daripada normal. Ia bukan darah rendah tau...jangan salah faham ye...


Kesan pada perkembangan bayi dalam kandungan ;

Kandungan kurang dari 5 bln (<20 minggu)
Pada masa ini bayi sedang melalui proses organogenesis i.e pembentukan organ2 seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak, dan anggota2 lain. Jika darah kurang pekat (<11g/dl), jika jantung tidak terbentuk dgn sempurna, bayi akan gugur. Jika jantung dpt dibentuk tetapi darah terlampau cair bayi mungkin hidup tetapi cacat(eg. tiada kaki & tangan dgn sempurna). Jika bayi sempurna sifat tetapi darah cair akan melambatkan pembentukan otak bayi, mungkin bayi akan selamat di lahirkan tetapi kurang pandai.

Kandungan 5 bulan ke 7 bulan (20-28minggu)
Ketika ini bayi kita telah sempurna pembentukan sifat dan anggota badan tetapi jika Hb terlalu kurang bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya bayi boleh mati dalam kandungan.

Kandungan 7 bulan ke atas(28-40 minggu)
Sifat bayi telah sempurna dlm usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung pada kepekatan darah (Hb). Jika Hb terlalu cair/rendah (<9g/dl), jantung tidak kuat dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan. jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain dapat sedikit, bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.

Itu semua masalah untuk bayi...bagaimana pula kesannya pada ibu??

Jika Hb kurang, ibu akan cepat berasa letih, kadang2 akan mengalami sesak nafas, pening2 dan rasa nak pitam, jantung bergerak laju atau rasa berdebar2 (palpitation)

Jika semasa mengandung atau semasa bersalin ada kehilangan darah, darah akan bertambah cair dan ini boleh membawa kepada kerosakan jantung, paru2, buah pinggang dan boleh membawa maut.


Jadi jangan main-main kalau HB rendah ketika mengandung. sebab tu doktor suh  pi klinik 2 minggu sekali nak monitor bagi HB jangan rendah. InsyaAllah, setiap sakit ada ubatnya. Jadi, mari mencegah daripada mengubati.

Apa lagi...jom la amalkan set kehamilan shaklee secara konsisten...jangan skip2 dah untuk kebaikan ibu & anak...so start malam tadi dah siap2 pasang reminder d hp untuk ingat waktu makan vitalea :)

Nantikan keputusan nya lagi dua minggu ye! wah...experiment atas diri sindiri u'olls...





Apa lagi jom calling2 
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
: mamajueshaklee@gmail.com 
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108
 

Khamis, 22 Ogos 2013

Kenapa Shaklee Vitalea multivitamin hebat??


Assalamualaikum...sihat ke semua??
kali ni nak cerita tentang vitalea shaklee (multivitamin versi shaklee)...Apa yang hebat sangat dengan vitalea ni sampai menjadi HOT SELLING sangat dekat shaklee...jom kite terjah, korek rahsia vitalea shaklee ni...

Dalam entry yang lepas-lepas, saya dah banyak menyebut bahawa shaklee adalah  vitamin semulajadi yang diextract daripada sumber alam yang tentu nya lebih baik dari vitamin sintetik atatu tiruan..Pelbagai kajian yang telah dibuat oleh pelbagai pihak bagi membuktikan shaklee adalah semulajadi samaada pihak shaklee sendiri mahupun persendirian...jom kite tengok ape kajian yang dorang buat tentang vitalea ni...

Kajian 1- Penggunaan bahan kimia didalam vitamin untuk menghasilkan nya


Gambar menunjukkan kepadatan kandungan didalam multivitamin brand s & vitalea shaklee. Untuk menghasilkan kapsul  yang padu memerlukan cost & masa yang lame. Sebab tu ade pengeluar vitamin menggunakan bahan kimia untuk menyatukan sebatian vitamin. Tetapi berbeza di shaklee, penyatuan bahan-bahan mineralnya hanya menggunakan "pure water" i.e air tulen. Jom kite tengok perbezaan vitamin yang menggunakan kimia & vitamin semulajadi shaklee.Ujian yang akan dilakukan adalah dengan membakar kapsul vitamin ini untuk melihat tindakbalas kimia nya.



ok, melalui gambar di atas, dapat kite simpulkan bahawa, penggunaan bahan kimia akan menghasilkan  bau yang tidak enak & supplment yang terbakar hanyak kelihatan hitam sahaja. Tetapi, supplement semulajadi akan berbau tumbuhan dan terbakar hingga menjadi abu. 


Kajian 2- Tempoh larut dalam air

Adalah amat penting untuk memilih multivitamin atau supplement yang mudah larut supaya ia tidak kekal di dalam badan terlalu lama dan menjadi toksin pula. Oleh itu Ujian yang dilakukan adalah dengan melarutkan kapsul didalam air bagi memastikan tempoh mas yang diambil untuk larut.



daripada dua ujian yang telah dibuat, membuktikan bahawa, vitalea shaklee memang vitamin semulajadi yang terbaik dimana ia hanya mengambil masa selama 5 minit sahaja untuk larut didalam badan.

manfaat vitalea disini

Jadi, tepuk dada tanya selera multivitamin mane pilihan anda!! psst..khabarnya Tun Dr Mahathir pun mengamalkan vitalea shaklee tau, begitu juga keluarga white house Barrack Obama..so anda bila lagi???

Testimoni pengguna




Apa lagi jom calling2 
 ✉ PM:https://www.facebook.com/vitamin2umy/ 
⌨ Blog: http://juemuen.blogspot.com 
✍ : mamajueshaklee@gmail.com
☎ Call/SMS/WhatsApp: 013-2299 108 

Berminat menjadi ahli keluarga mommybizz?? Income 4 / 5 angka dengan hanya duduk didepan PC? Baca lebih lanjut di entry ini

Rabu, 17 April 2013

Chewable Vitalea Shaklee


Keistimewaan Chewable Vitalea Shaklee
Untuk kanak-kanak 4 tahun ke atas.
Menyediakan 19 vitamin dan mineral penting
Sumber kalsium untuk pembinaan tulang
Baik untuk kesihatan
Sumber harian tambahan bagi vitamin B

Siapa perlukan?
Kanak-kanak dari usia 4 tahun ke atas
Anak yang susah makan makanan berkhasiat
Anak yang aktif
Sesiapa sahaja

Fungsi Chewable Vitalea
sama fungsi seperti vita-lea iron formula



Selasa, 16 April 2013

Vita-Lea Iron Formula


Fungsi Vitalea?

  • Melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan yang tidak dapat dipenuhi dari pemakanan seharian
  • Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh
  • Menyokong jangka hayat hati, usus dan mata
  • Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi
  • Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas
  • Melindungi kesihatan jantung , otot dan fungsi saraf
  • Meningkatkan kesihatan paru-paru, kolon dan prostat
  • Menyokong pembinaan tulang yang kuat dan kesihatan tulang
  • Membekalkan makanan kepada sel badan untuk tubuh yang lebih sihat dan bertenaga
  • Mengekalkan tekanan darah yang normal dan rentak jantung yang normal
  • Mencegah penyakit beguk (tirod)
  • Meningkatkan penghasilan sel darah merah untuk mengelakkan anemia atau merawat anemia (amat diperlukan oleh ibu hamil, ibu dalam pantang dan ibu yang menyusukan anak)
  • Membantu memulihkan selera makan dan melancarkan proses pencernaan
  • Membantu meningkatkan kecerdasan minda
  • Membantu seimbangkan hormon dan bahan kimia dalam badan
  • Membantu penyerapan zat dari makanan


Keistimewaan Vitalea

  • 2 kali lebih antioksidan untuk mencegah kerosakan fungsi imun berpunca daripada radikal bebas
  • 2 kali lebih kalsium untuk pembinaan tulang
  • 2 kali lebih magnesium untuk mengekalkan rentak jantung, otot, dan fungsi saraf
  • 2 kali lebih Beta karotenauntuk membentuk vitamin A yang lebih biopotent
  • 3 kali lebih selenium untuk melindungi paru-paru, kolon dan prostat
  • 3 kali lebih vitamin K untuk menyokong proses pembinaan tulang
  • 6 kali lebih boron untuk menyokong kesihatan tulang
  • 10 kali lebih Biotin yang menyokong proses pengeluaran tenaga
  • Menggunakan Sistem Penyerapan Bioaktif berpaten eksklusif untuk Shaklee untuk meningkatkan penyerapan asid folik iaitu nutrien penting untuk kesihatan keseluruhan sel
  • Menjalani 349 ujian kualiti yang ketat untuk menjamin keaslian dan keberkesanan produk


Siapa perlukan Vitalea?

  • Individu dewasa yang mementingkan kesihatan dan kecergasan tubuh jangka panjang
  • Individu yang tidak lengkap diet hariannya
  • Individu yang ingin meningkatkan sistem imun
  • Remaja yang sedang membesar
  • Lelaki dan wanita tidak kira peringkat umur
  • Wanita hamil, menyusukan anak dan dalam pantang